Egipatska torta
Pravila sam je i svi su bili zadovoljni,zato je sa zadovoljstvom pisem i na ovu stranicu !!
EGIPATSKA TORTA
(original recept)
potrebna su tri biskvita,a svaki se pravi od :
5 bjelanjaka
5 zlica secera
100gr mljevenih oraha
1 zlica brasna
Ja sam pravila dva biskvita sa ljesnjakom ,a jedan sa orasima.
FIL
15 zumanjaka
2 pudinga od vanilije
15zlica secerta
500ml mlijeka
250gr maslaca
GRILIJAZ
200gr secera,uprziti i ohladiti,zatim usitniti
200gr mljevenih badema
800ml slatkog vrnja za slag
Ja sam pravila okruglu tortu u kalupu 26cm .
Svaku koru/biskvit sam posebno pekla .
Ulupati bjelanjke sa secerom,dodati mljevene orahe ili ljesnjake,zlicu brasna ,
Lagano zicom za mucenje sve skupa spojiti i sipati u pripremljen kalup.
Kalup obloziti papirom za pecenje.
Pecene biskvite okretati naopacke na secerom posuti papir za pecenje i ohladiti.
Pred slaganje torte,sa poledine pecenih biskvita skinuti papir i slagati tortu.
Za grilijaz uprziti secer,istresti na pouljeni lim ,ohladiti,zatim usitniti,na nacin koji je vama jednostavniji,okladijom,u avanu,..
Ostaviti za jednu saku grilijaza u zdjelicu,na stranu,ostali staviti u umuceno slatko vrhnje i k tome dodati 200gr mljevenih ljesnjaka.
Mlijeko staviti u serpicu,odvojiti par zlica i umutiti u puding,a zumanjke i secer dobro izmiksati,pa spojiti sa pudingom i mlijekom.
Kad mlijeko u serpi pocme da vri,skloniti u stranu i u tankom mlazu sipoati smjesu zumanjaka i pudinga,vratiti da se skuha.
Prohladiti i dodati 250gr maslaca(sobne temperature).
Prvi biskvit staviti na tacnu na kojoj ce se sluziti torta,premazati zutim filom,zatim umucenom pavlakomi grilijazom,staviti drugi biskvit i to isto ponoviti.Odozgo i okolo tortu premazatimsa ostatkom kreme i slaga i obilato posuti grilijazom koji smo ostavili na stranu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment