Slavonski kolaci
Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.
Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.
U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...
Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...
Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!
Ruzine kocke
Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)
2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250gr mljevenih oraha
limunov sok
Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.
U polovinu dodajte orahe i stavite na pobranjenu povrsinu,valjkom je rastanjite,pa narezite na trake,noz svaki puta umocite u hladnu vodu.
Premazite bjelanjkom i narezite na stanlice ili stvaite u vrecicu za ukrasavanje i pravite linije ili tockice.
Slozite u pleh,pokriveni masnim papirom.Rernu ugrijte na 150C.
stavite stanlice i pustite 30 minuta,zatim rernu iskljucite i ostavite 5-6 sati stanlice da se suse.
* Ja ne mogu nekada cekati,pa smanjim na 100C i susim 2-3 sata.
Orah prutici
Orasi
Davidove rolnice
(Rolnice od oraha)
Subarice
biskvit:
8jaja-odvojiti zumanjke od bjelanjaka
250 gr secera
8 zlica mlake vode
250gr brasna
1 prasak za pecivo
2 zlice kakaa
U zdjeli izmutiti jaja i secera,pa dodati sve ostale sastojke .
sipati smjesu u veliku tepsiju(od elektricnog sporeta) postavljenu papirom za pecenje ili premazati masnocom i posuti brasnom i peci na 200C oko 25 minuta...probati cackalicom da li je gotovo.
Pecen biskvit izvaditi na resetku da hladi.
Skuhati fil/nadjev:
500ml mlijeka
5 zlica brasna
(3 zlice obicnog brasna + 2 zl.gustina)
150 secera
250gr maslaca
+
kokos i cokolada za ukrasavanje
U serpu staviti mlijeko,odvojiti malo da se razmuti brasno i secr,pa tako razmuceno,bez grudvica sipati u provrelo mlijeko.
skuhati nadjev i ostaviti da se prohladi .
dodati izraden maslac i dobro irzaditi nadjev,da se dobije fina svilenkasta krema
Od biskvita koji se prohladio,casicom ili nekim drugim okruglim pomagalom,vaditi krugove.
svaki krug presjeci na pola,premazati nadevom,spojiti ,zatim da premazati i okolo,uvaljati u kokos i odloziti na stranu.
Uraditi isto tako i sa preostalim okruglim biskvitima.
Sada otopiti cokoladu na pari u koju dodati malo ulja.
Malom zlicicom polako popuniti vrh svake subarice.
Pustiti da se cokolada stegne.
* Od preostalog biskvita mozete napraviti slatki puding,zatim uz dodatak malo marmelade,oraha ili grozdica i ruma ,ukusne bombice ...
Sestrice
Kore
250gr margarina(koristila sam maslac)
2 zlice secera
5 zumanaca
400gr brasna
1/2 vrecice praska za pecivo
Nadjev
5 bjelanaca
500gr secera-moze i manje jer je dosta slatko
2 zlice marmelade-marelica,kajsija..
150gr sjeckanih ora
Priprema
Pjenasto izmijesati maslac i secer,dodati zumanca,brasno i prasak za pecivo i malo narendane korice od limuna.
Umijesiti tijesto,zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti u frizider 30-ak minuta.
Tijesto podijeliti na 3 dijela.
Jedan dio staviti u tepsiju(20x30cm)moze i manja,nikako veca!
Preko staviti pola nadjeva,zatim izrendati drugi dio tijesta ,svuda po nadjevu,preko toga izrendanog tijesta staviti ostatak nadjeva i pokriti trecim dijelom tijesta koje razvijete u velicini kalupa/tepsije u kojem pecete.
NADJEV
Napraviti cvrst snijeg od bjalanaca i secera te polako rucno umijesati sjeckane orahe i marmeladu.
Peci kolac u zagrijanoj rerni na 180C oko 40 minuta.
Vruc kolac posuti secerom u prahu.
Medena pita
Tijesto:
1 jaje
50gr maslaca
2 zice meda
2 zlice mlijeka
1/2 vrecice praska ze pecivo ili
zlicica sode bikarbone
150gr secera
400gr brasna
Nadjev:
400ml mlijeka
3 zlice griza
150gr secera
200gr maslaca
1 limun-narendana korica
Kuhati na sasvim niskoj temperaturi jaje,med,maslac,mlijeko,prasak za pecivo,secer,da se sve otopi,zatim smaknuti sa sporeta i sipati brasno,brzo mijesati kuhacom da se formira tijesto.
Dobiveno tijesto podijeliti na nekoliko dijelova,zavisi koliko ste vjesti za razvijanje kora!!??,a pretezno je 4 dijela.
Svaki ponaosob,peci na poledini tepsije,koju velicinu volite..vece ce zahtjevati vise posla i pita ce biti tanja,a sa manjim ide lakse ,pita je manja ,ali socnija i ukusnija !!!!
Skuhati griz u mlijeku sa secerom,dok se ne dobije gusti krem.
Ostaviti da se prohladi,zatim narendati limunove korice i dodati maslac.
Ovim nadjevom filovati kore.
Ja odozgo premazaem sa malo nadjeva i pospem orasima,a moze se isto tako preliti cokoladnom glazurom ili ostaviti bez icega,kore ce popustiti i bice fina mekana
*U danasnje vrijeme imaju raznorazni okusi vanilin secera,pa ako volite ,dodajte u nadjev,ja ostajem pri klasicnoj recepturi jer ovaj kolac ne pravim cesto,ali kada ga napravim,volim taj stari oblik recepta.
Madarica
tijesto;
180 gr masti
(ja stavim 100gr maslaca + 50 gr masti)
600gr brasna
3 cijela jaja
200gr secera
sasvim malo soli
4 vrhom pune zlice kiselog vrhnja
1/2 vrecice praska za pecivo
nadjev:
300gr secera
150gr maslaca
5 stangli cokolade???
(stavim 200gr)
1 litar mlijeka
10 zlica brasna
Sjediniti brasno(oko 500gr)s maslacem i masscu,dodati sve ostale sastojke i umijestiti tijesto.Ostalo brasno se doda ako bude potrebno.
sve zavisi koliko vrhnja dodate ,jer nekada se zagrabi vise ,pa nam treba dodati brasna da se tijesto ne lijepi.
Tijesto podijeliti u 5-6 dijelova i svaki peci na poledini pleha.
Ja sam koristila pleh 20x30cm.
U serpu staviti mlijeko i secer da se kuha,ali ostaviti samo toliko da se moze razmutiti brasno u njemu.
Kada mlijeko provrije,maknuti u stranu i sipati razmuceno brasno uz brzo mijesanje da se ne svore grudvice..zatim ponovo staviti na sporet da se nadjev skuha.
Dodati na komadice iskidanu cokoladu i mijesanjem ,je otopiti,jer nadjev je vreo pa se cokolada lako topi.
U prohladeno dodati maslac,sobne temperature i dobro umutitit mixerom.
* Ja dodam maslac odmah i lakanim pokretima ga istopim u nadjevu i mijesam sve dok se nadjev ne sjedini.Nadjev ce biti onako ne previse gust,ali hladenjem ce se stisnuti,zato treba jos topli nadjev premazivati preko kora ,jer hladenjem se nece moci lijepo razmazati.
*Nadjev podijelim podjednako u zdjelice,kako bi mi slojevi barem djelomicno izgledali isti :)
Po zelji preliti cokoldanom glazurom
(200gr cokolade+4 zlice ulja)
Cokoladna torta
Jako lijepa i ukusna torta..ovo je dupla mjera !!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ne znam sta je se htjrlom s ovim reci,postici ?????
ReplyDeleteniko me nije pitao za reklamiranje bloga,a bilo bi lijpo kada biste rekli i naveli ciji je blog !!
Thanks For Sharing..
ReplyDeleteHealthy breakfast options | Cold Pressed Juice in Pune | Breakfast Cereals in India