Slatko kondenzirano mlijeko
Slatko kondenzirano mlijeko ,nije nista drugo nego karamel koji se stvori ukuhavanjem mlijeka i secera na umjerenoj temperaturi satima...
Danas je to puno laksa izvedba,pa evo kako ja uradim ,jer me ponekad mrzi da idem u trgovinu,ali ga pretezno imam uvijek u kuci jer starije dijete jako voli Karamel snite,a u njih ide bas ovo mlijeko.
Slatko kondenzirano mlijeko
Porebno je:
. 3/4 (solja od 250 ml) secera
. 1/3 (solja od 250 ml) vode
. 4 supene zlice otopljenog maslaca
. 1 solja (250 ml) mlijeka u prahu(punomasno)
Priprema:
U jednu manju serpu staviti secer, vodu i maslac. Pustiti da provrije.
U blender staviti jednu solju punomasnog mlijeka u prahu i dok blender radi lagano sipati vrucu otopinu secera, maslaca i vode.
Miksati dok se ne stvori homogena smjesa blijedo-zukaste boje.
Sipati u staklenu casu od 300 ml,jer od ove smjese ispadne tocno 250 ml Slatkog kondenziranog mlijeka.
Karamel snite
Sastojci
.55gr kokosa
.100gr brasna+ 1/2zlicice praska za pecivo
.85gr. maslaca
.4 kasike smedjeg secera
Fil
. 30gr. maslaca
. 4 kasike smedjeg secera
. 400gr slatko kondenzirano mlijeko
U zdjelu staviti brasno,secer,kokos,promijesati i dodati istopljen maslac,pa sve izmijesati da se dobije vlazna smjesa.
Pripremiti tepsiju(25x15cm)staviti papir za pecenje, pritisnuti lagano dobivenu smjesu/ tijesto i staviti peci.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 160C, 10 -12minuta, dok nebude svjetlo smedje boje
Pustiti biskvit da se ohladi.
U serpu staviti maslac, secer i
zasladeno kondenzirano mlijeko, te kuhati, mjesati kuhacom non-stop jer brzo zagori,zato temperatura mora biti niska i mijesati dok se ne pojave mjehurici.
gotovo je kada potez kucom ostavi trag,znaci da se karamel zgusnio i da je spreman za upotrebu.
Tako pripremljen fil premazi preko biskvita i ponovo vratiti u rernu da se pece,narednih 15-estak minuta
(okolo po rubovima se pojave mjehurici,tada je gotovo).
Ostaviti da se ohladi.
Kada se karamel stisne preliti ga cokoladom otopljenom na pari.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment