Dosta je bilo kolaca i slatkisa,red je da se kuha i nesto slano.
Kuhala sam ja puuuno toga ,ali ja to ne stignem sve niti slikati niti pisati,ali evo jednog mog jednostavnog receptica,koji je nastao od namirnica koje su se nasle u frizideru.
Davno sam ga pisala na coolinarici,no juce dode dan za ponavljanje jer neplanski nas bilo dosta za rucak,nema veze opet smo se najeli i bili zadovoljni.
PILECI SAVICI
Sastojci
4 zlice maslaca
4 mlada luka
200gr spinata(zamrznuti)
150gr sira sa plemenitom pljesni ili
200gr kravljeg sira
1 jaje
1 zlica vlasca,origana
4 kom piletine(prsa)
8 kom prsuta(slaninice)
soli i bibera-po ukusu
Na maslacu proprziti mladi luk, koji isjeckamo,
dodati, odmrznut i dobro ocijeden spinat.
Sve pretresti u vecu zdjelu, pa dodati;sir, jaje, zacine.
Dobro izmijesati
Svaki komad pilecih prsa, prepoloviti, istanjiti, pa staviti
nadjev ,te saviti.
Savijeno, jos jednom umotati u prsut ili slaninu.
Poslagati na lim za pecenje i peci u zagrijanoj rerni oko 30minuta na 180C.
ako je potrebno, pricvrstite cackalicama, da se ne odmataju!!
Ako su komadi veci ,prepolovite ih ,pa cete dobiti vise savitaka !
Posluziti uz salatu…mladi spinat ili rukolu !!
Slani kolac od rize
potrebno je
1 zlica ulja
4 snite mesnate slanine(tanke)
1 crveni(ljubicast) luk
2 cenja cesnjaka
1 zlicica zalfije
3 case(250ml) kuhane rize(brawn)
1 casa mozzarela sira
2 jaja
Prvo skuhati rizu,..
Ja kuham 2 case rize u 3+ case vode!!
riza je braon i zna popiti vise vode ali vi uradite po svome, samo dobijte
3 case (250ml) kuhane rize.
Na ulju prziti isjeckani luk, dok ne porumeni.
Dodati slaninicu, pa samo malo proprziti, te dodati
cesnjak i zalfiju, skloniti u stranu.
U zdjelu staviti skuhanu rizu, dodati slaninicu, jaja,
rendanu mozzarelu, pa sve izmijesati i sipati u namascen i
mrvicama posut kalup.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni oko25 minuta, na 180C.
Posluzite uz salatu ili uz meso sa umakom !!
Moj kalup je bio 22cm.
5 /slika/697291/
mogu se praviti i pojedinacni manji kolacici pomocu salica za bijelu kavu ili kalupica kao na slici.
Posluživanje
Ako imate sparoga malo ih blanzirajte,zatim umotati u slaninicu i ispeci u tavi bez masnoce,njima dekorisati kolac ili ako su pojedinacni ,staviti malo kisele pavlake/vrhnja u paradajz i ukrasiti listiceima persuna.
Bilo je i jos malo slanih mufinsa,koji itetakoako znaju da zasite ;)
Sasvim obican Mramorni kolac..znam,ali nije
puno slatko :)!!
Recepte cu pisati u drugom dijelu...
No comments:
Post a Comment