Buhtle
Jos jedna poslastica mog djetinjstva.
Ponekad mislim da moja mama nije nista drugo znala da napravi osim Orahnjace,Makovnjace,buhtli,Krofni,Strudli,Praca,..O kako ja volim sve te stare dobre,mirisne slatke delicije!!!!!!!
Toliko je to bilo slatko i fino da sam bila u stanju sve odjednom pojesti,ma to nije moguce,ali takav je osjecaj djeteta koje je zdravo,trci po cijeli dan sa djecom,udise cisti zrak,jede zdravu domacu hranu...mislim da sam zadnja generacija koja je uzivala u tim ljepotama.
Danas ja pravim slicne buhtle kao moja mama,ali nemam domaci pekmez,nego kupovni,jedino mi je ostao osjecaj da bih mogla sve pojesti dok ih onako mirisljave iznosim iz rerne !!:)
original recept
Tijesto:
600gr brasna
20gr svjeze kvasca
3 zumanjka
100gr maslaca,istopiti
80gr secera
300ml toplog mlijeka
vanilin secer,limunova korica,malo soli
pekmez,nutella,..za nadjev
Staviti kvasac da se aktivira u toplom mlijeku sa zlicom secera i brasna .
U zdjelu staviti brasno,secer,vanilin-secer,limunovu koricu,koju izrendate.
U podignuti kvasac dodati zumanjke i istopljen ,prohladen maslac,malo viljuskom razbiti zumanjke i sve sipati u brasno.
Umijesiti glatko tijesto.
Ja sam koristila mixer!:)
Umijeseno tijesto sam ostavila u istoj zdjeli,samo sam malo rub namazala sa uljem,pokrila prozirnom folijom i ostavila da se volumen udvostruci.
Nadoslo tijesto sam istresla na radnu povrsinu,razvila u pravokutni oblik,izrezala manje kvadratice.
Na svaki sam stavila zlicicu nadjeva-po zelji,pokupila polako krajeve i skupila u jedno,zatim sam premazala okolo sa malo maslaca i slagala skupljenu stranu dole u kalup koji sam pripremila.
Pokrila ponovo folijom i ostavila na toplo mijesto da se tijesto malo podigne.
Zagrijala rernu na 200C,pa stavila peci .
Gotove su kada dobiju finu "zlatnu" boju,oko 25 minuta.
Tople posuti sa dosta secera u prahu i posluziti !!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment