Pages

.

Breskvice




Kada nije sezona pravih,svjezih brekvi,ja se utjesim i sa ovim finim secernim !!:)

BRESKVICE

Za tijesto je potrebno:

3 jaja
200ml ulja
200ml mlijeka
300gr secera
brasno ???-tu vam ne mogu bas reci tocnu mjeru ali se krece oko 850gr
2 male zlicice praska za pecivo

Fil
 djem/marmelada od marelice,mrvice od breskvica prilikom vadenja sredine
cimet,rum.

U dublju zdjelu staviti mlijeko,ulje,jaja,secer i dobro izmutiti.Dodati brasno koje pomijesamo sa praskom za pecivo i prosijemo (ako imate vremena)pa sve skupa umijessimo u tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Pokriti prozirnom folijom i ostaviti 40-ak minuta da odmori.

Kada je tijesto odmorilo,treba ga premijesiti,odkidati male kuglice i stavljati na lim koji postavimo papirom za pecenje.



Ja napravim duzi valjak od tijesta i isjeckam na priblizno jednake komadice ,pa od snitica koje dobijem pravim kuglice,tako mi ispadnu dosta jednake !! :)



Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 160C-170C,oko 20 minuta..moraju ostati svijetle boje.
ako je temperatura previsoka,tijesto ce popucati !!!!!!

Pecene kuglice ohladiti i izvaditi im sredinu ostrim nozice,.Mrvice sakupiti i dobro ih usitniti.Ja ih usitnim u multiprsktiku :)



Dodati dem od marelice,malo cimeta i ruma po zelji.
Tim nadjevom filovati svaku polovicu breskvice,pa ih spojiti zajedno.

U dvije zdjelice sipati umjereno toplo mlijeko i dodati farbu/boju za hranu,boju breskve/narance u jednu zdjelicu i sipati sasvim malo mlijeka, a u drugu zutu i sipati do pola zdjelice(200ml)zatim sastavljenu breskvicu umociti u zutu boju



pa samo lagano bilo koju stranu umociti u boju breskve ili narancastu,odloziti na upijajuci papir samo par sekundi te ih odmah uvaljati u kristal secer.





Poslije umakanja ih odlozim na papir kako bi se malo tekucina apsorbirala u breskvu i u papir i prilikom valjanja u secer nece biti mokre i secer ce lijepo prijanjati
na njih..samo mora se raditi po  6-8 breskvica da se prve nebi



presusile,ako se to ipak desi,ponovo ih umocite u boju,pa u secer !!:)

No comments:

Post a Comment