Tart od mandarina i oraha
Ovaj Tart je pravila TV kuharica Maggie Beer koja dugi niz godina radi na Australijskom ABC programu,prikazuje jednostavnost jela i iskoristavanje sezonskih namirnica.Da ne gnjavim ,bitan je recept koji sam slijepo pratila,nisam imala nikakvih problema jer sa tijestom sam se i ranije sprijateljila,naime koristim ga cesto jer se brzo napravi i pokazalo se jako dobro kako u slanim tako i u slatkim jelima .
TART OD MANDARINA I ORAHA
Tijesto od kisele pavlake
(sour cream pastry)
200gr maslaca
250gr brasna
120gr kiselog vrhnja
Nadjev
250gr oraha
1 zlicica cimeta
2 zlice brendy-a
125gr maslaca(sobne temperature)
Kandirane mandarine
10 malih mandarina
440gr secera
Cokoladna glazura
175gr tamne cokolade(70% coco solids)
60ml vrhnja za kuhanje
50gr maslaca
Najprije napravimo TIJESTO
U multipraktik stavimo brasno,maslac,i mrvicu soli,pa napravimo mrvice,kad se smjesa umrvicala ,dodati kiselo vrhnje i pulsirati da se smjesa poveze.
Izvaditi na radnu povrsinu,oblikovati u disk i ostaviti u frizider 30 minuta.
KANDIRANE MANDARINE
Za Kandirane mandarine potrebno je 6 komada mandarina,koje operemo i izrezemo na 8 dijelova,zajedno sa koricom.
Ako ima kostice,njih odstraniti,pa sve skupa staviti u serpicu u koju jos sipamo sok od preostale 4 mandarine.
Kuhati na srednje jakoj vatri oko 45minuta-1 sat,dok semadnadine ne usecere,mozda ce potrajati krace,ali ja sam ih kuhala oko 45 minuta.
Od skuhanog sirupa odstraniti 125ml sirupa i 4 komada mandarina za nadjev.
Ostatak spremiti u staklenu teglicu ili plasticni kontejner i cuvati u frizideru do 2 nedjelje,upotrijebiti u sta zelite.
Sada zagrijati rernu na 200C.
Razviti tijesto na pobrasnjenoj povrsini za kalup u kojem zelimo da pecemo Tart.
Ja sam koristila 24cm promjera kalup za Tart.
Popuniti kalup i lagano oklagijom preci preko rubova da se visak tijesta osdjece i rubovi ostanu jednaki.
Vilicom izbockati tijesto i ostaviti u zamrzivac 10 minuta,izvaditi iz zamrzivaca,prekriti papirom za pecenje,pa popuniti suhom rizom ili grahom ili perlicama ako imate....cime god raspolazete,samo mora biti unutra da se tijesto nebi puno diglo pri pecenju,ovo ce se podignuti ,ali i spustiti.
Peci tako 15 minuta.Skloniti papir i suhu rizu/grah...pa vratiti poonovo u rernu da se pece jos 10 minuta,da tijesto postane svjetlo zlatne boje.Ostaviti na stranu da se ohladi.
Dok je rerna topla,staviti orase na lim za pecenje i malo ih peci(5 minuta),izvaditi,ohladiti i samljeti.
Rernu staviti na 180C.
U zdjelu staviti mljevene orahe,cimet i isjeckanu usecerene mandarine,dodati brandy,maslac i 125ml soka sirupa od mandarina(sirup je izdvojen na pocetku )
Staviti nadjev u kalup u kojem se nalazi tijesto,poravnati i staviti peci 25minuta.
Treba sada da bude tamno zlatne boje !! :)
Prohladiti pa staveiti COKOLADNU GLAZURU
Staviti sve sastojke u zdjelu iznad tople vode i pustiti da se otope.
Promijesati da se dobije fina glatka cokoladna smjesa,njome preliti Tart i ostaviti da se stegne na hladnom.
Servirati uz secerene mandarine.
sjetila sam se jos jednog isprobanog recepta sa ovakvim tijestom,a mozete ga naci ovdje!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment