Pages

.

Dvostruko cokoladni puding u sopstvenom umaku



Najbole prija u zimi.Kada je vani hladno ,a mi se u toplom kutku naseg boravka sladimo sa ovim divnim cokoladnim pudingom.Jos topao tako prija u hladnim,kisnim i tmurnim danima.

Dvostruko cokoladni puding u sopstvenom umaku
(double-choc self-sausing puding)





Za 4 osobe:
75gr maslaca
2/3 case mlijeka
1 1/4 case secera
1 casa brasna+ a zlicica praska za prcivo
1/4 case kakao u prahu
100gr bijele cokolade,ilomiti na manje komadice
1 1/2 casa vrele vode

slag ili sladoled-za posluziti uz puding
1 casa=250ml
1zlicica=5ml
4 manje posudice ili case ili
jedan vatrostalni kalup za pecenje(2lit)

Zagrijati rernu na 180C
Premazati maslacem kalupice ili jedan kalup.
U serpicu staviti maslac,mlijekoi 3/4 case secera i pustite da se maslac na niskoj temperaturi otopi.
U zdjelu prosijati brasno,prasak za pecivo i 2zlice kakaa.U sredini napraviti udubljenje ,pa sipati otopljenu smjesu maslaca,secerai mlijeka.
Izmijesati da se poveze.Sipati u pripremljene kalupice/kalup.
u sredinu staviti,rasporediti bijelu lomljenu cokoladu.
staviti kalupice na lim za pecenje
Prosijati preostali kakao preko svakog kalupa,posutu sa ostatkom secera.



Vrelu vodu podjednako rasporediti i sipati na svaki kalupic ili svu vodu sipati na jedan kalup,preko poledine zlice,kako nebi pravila voda udubljenje u smjesi koja se treba peci ,jer to se dogada ako direktno sipamo vrelu vodu.

Ovako preko poledine zlice,voda ce se razilaziti po povrsini koalupa,tj cokoladne smjese ,a prilikom pecenja ,ta voda ce proci na dno kalupa i tako cemo dobiti cokoladni UMAK.

Staviti tako pripremljene kalupe u zagrijanu rernu i peci oko 40 minuta



Peceni puding posuti kakaom i servirati uz slag ili sladoled .

No comments:

Post a Comment