Trio Rio oblatne
Ostalo mi je pola pakovanja od veeelike oblatne,pa sam rijesila da napravim ovaj kolac koji me danima bode u oci jer znam da cu sto puta isprobati fil,kao da provjerim jel dobro ?:)
Pogodan za za zamrzavanje.Napravila sam ga i podijelila,malo komsijama,malo odnijela na posao i ostatak zamrzla,ali sam ga podijelila na manje komadice jer mm ne zna kavu da popije,odnosano caj ,bez slatkisa.
Ukoliko se desi da nema nista slatko u frizideru,uvijek ce se naci u zamrzivacu,ali moram biti iskrena da je stvarno rijetkost da nema kolaca u kuci.Uvijek se nade,a posebno ako spremam i za druge ljude,tada stvarno ima svakakvih vrsta.
Sada da se vratim na oblatne!!
Imamo tri fila :(original recept)
1.FIL
200gr mlijeka u prahu
1oo ml vode
150gr secera
1 vanilin secer
100gr kokosa
150gr maslaca
Vodu,secer,vanila secer skuhati u guscu smjesu i u vruce dodati maslac,pa mijesati da se maslac rastopi.
Brzo umijesati mlijeko u prahu,da ne nastanu grudice,pa dodati kokos.
Prohladiti ,pa premazati jedan list oblatne ,grubu stranu i poklopiti drugim listom oblatne.Ostaviti na hladno mijesto,ali ne u frizider!!
Napraviti drugi fil.
2.FIL
2 jaja
170gr secera
100gr cokolade za kuhanje
100gr maslaca
100gr mljevenih oraha
50gr zele bombona(moze i vise )
1 saka mijesanog suhog voca
Jaja i secer mutiti na pari,dok ne pobijeli,dodati maslac i cokoladu i sve skupa mijesati dok se sve ne istopi.
u tu smjesu dodati sve ostale sastojke i premazati preko sljedeceg lista oblatne,poklopiti preostalim listom oblatne i ponovo ostaviti da se hladi,a u meduvremenu napraviti i treci fil.
3.FIL
100ml vode
150gr maslaca
150gr secera
150gr mljevenog keksa(po vasoj zelji,mogucnosti)
3 zlice amareto keksica
1zlica amareto extrakta
Vodu i secer prokuhati,da se malo zgusne i u vruce dodati masla
Kada se maslac otopi dodati extrakt i samljeveni keks.Toplo razmazati po oblatnii preklopiti sa zadnjim listom oblatne i tako nafilovane preokrenite,tako da ovaj zadnji fil dode dole.
Staviti neki tezi predmet na oblatnui pustite preko noci da se susi,da se fino stegne.
Izrezite i posluzite.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment