Pages

.

Domace kifle



Od prvi puta kada sam ih zapazila,stalno ih pravim.
Meni su savrsene i ne zelim da ih mijenjam.Mogu se puniti sa slatkim i slatim punjenjem,to zavisi od Vas.
Ja ih cesto ne punim nicim,nego ih koristim za sendvic i sa uzitom posluzim i pojedem !!
DOMACE KIFLE

tijesto
700gr brasna
350-400ml mlijeka
25gr svjezeg kvasca
2 zlice vrhnja
2 zlice ulja
2 zumanjka
100gr maslaca/margarina
2 bjelanjka-za premazivanje kiflica

*po zelji dodati zlicicu soli
U malo toplog mlijeka rastopiti kvasac,dodati malo secera i brasna i pustiti da se aktivira.
U dublju posudu staviti brasno i u sredinu sipati ostatak mlijeka u koje smo razmutitli 2 zumanjka i dodali ulje i vrhnje.Sipati i aktivirani kvasac i zamijesiti tijesto.

Zamjeseno tijesto podijeliti u 5 loptica.Svaku lopticu rastanjiti u krug,premazati maslacem/margarinom i slagati jednu na drugu,samo se zadnja NE premazuje,nju rastanjiti u velicinu predhodnih i staviti preko svih.


Tako slozene ,ponovo rastanjiti i izrezati na dijelove,po zelji,kakve kiflice hocete.

Na siri dio stavite nadjev i od njega i krenete da motate kiflu,tako da drugom rukom lagano pridrzavate vrh i povlacite(rastezete)tijesto,sve dok se ne smota kifla.

Sloziti zamotane kifle na pripremljene limove za pecenje,prekriti cistom salvetom ili prozirnom folijom ,ostaviti 1.5 sat da se odmaraju i uduplaju volumen,zatim ih premazite bjelanjkom i pospite krupnom soli,ako su nadjevi slani ili susamom,makom,...



Peci na 200C,oko 20 minuta,dok ne porumene !

No comments:

Post a Comment