Pages

.

Zimski gusti




Kad je hladno svako pozeli da je blize toplom mjestu..ja sporetu :) nekako mi je drago kad mi od nogu toplina krene,a to se desava dok stojim pored sporeta!!
Tada se spremaju jela koj se duze na laganoj vatri kuhaju i zamirisu cijelu kucu.
Jedno od takvih jela je i Osso buco,kojeg pravim i ljeti,no moram priznati da je moja mama samo juhu pravila od ovih supljih telecih kostiju,jer za Osso buco nije znala !!!

OSSO BUCO

Sastojci
3 kasike maslinovog ulja
1- 1.5kg teleceg mesa sa supljom kosti
2 mrkve
2 manja luka
2 pera od celera(zeleni dio)
2 kasike paradajz pirea(2 svjeza paradajza)
1 kasika crvene paprike
2 kasike vegete
800ml juhe (kokosja,povrce)
1 kasika origana
1dcl bijelog vina
2 kasike isjeckanog persuna
Priprema
Na masnoci ispeci komade mesa,
koje uvaljate u brasno.
Brasno otrasite prije pecenja.

Izvaditi na tanjur ili odmah sloziti u serpu u kojoj ce se kuhati u rerni.
Dodati jos malo ulja pa proprziti
sjeckano povrce i kada dobije zlatno-zutu boju,


dodajte vino,vegetu,paradajz pire ili(cijeli paradajz,preliti vodom,skinuti kozicu,ocistiti sjemenke i isjeckati),malo bibera i soli
crvenu papriku i koricu od narande.

Sve to prespite preko mesa i povrca, pokrijte
folijomi “zaboravite”u rerni na 2sata,na 170C.

Posluzite uz pire krompir,rizu ili palentu…i naravno Gremolatu(persun,limunova korica,cesnjak..)!!!!

GREMOLATA
-izrendati koricu limuna,isjeckati malo persunovog lista i par cesnjeva cesnjaka.

No comments:

Post a Comment