Pages

.

Torta OPERA



Torta OPERA je vrsta Francuske torte.Radi se u pravokutnom obliku po njenom izumitelju Cyriaque Gavillonu,koji ju je izumio 1955-e god.
Radi se od slojeva bademovog biskvita natopljenog sirupom od kave i premazan kremom ,u mom slucaju kremom od ljesnjaka i prelivena cokoladnom glazurom.

Ja je svrstavam medu deset meni najboljih torti.
Pravila sam je mojoj kcerki za rodendan,ali je ona ,nazalost nije niti probala :(
Za pisati ima dosta,pa da ja krenem :)

BISKVIT
75gr secera u prahu
2.5 zlice brasna
(1 zlica=15ml)
75gr badema
3jaja
15gr maslaca(istopljen i prohladen)
3 bjelanjka
1 zlica secera

COKOLADNA KREMA
200gr tamne kvalitetne cokolade
250ml vrhnja za kuhanje

SIRUP OD KAVE
3zlice secera
(1zlica=15ml)
3 zlice instant kave

KREMA OD LJESNJAKA
70gr secera
1 bjelanjak
100gr maslaca
2 zlice nutelle

Zagrijati rernu na 200c.
Pripremiti lim dimenzija,22x32cm.Postaviti papir za pecenje i ostaviti lim na stranu do upotrebe.
Prosijati brasno i secer u prahu,dodati mljevene bademe,zatim dodati jajai mutiti sve skupa dok ne posvijetli.
Umutiti bjelanjke sa secerom.Dodati 1/3 smjese bjalanjaka u bademovu smjesu,lagano izmijesati,zatim dodati ostatak i sve skupa sastaviti(rucno!)
sipati u prpipremljen lim,poravnati,da biskvit bude ravnomjerno pecen.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C,oko 6-7 minuta,toliko da biskvit dobije zlatno-zutu boju.



ako se sa strane uhvati za lim,pomocu noza odvojite stranice i preokrenite na resetku za hladenje,na kojoju stavite papir za pecenje.
Kada preokrenete biskvit na resetku NE skidajte papir sa poledine,pustite da se tako ohladi.

Pripremiti COKOLADNU KREMU.
Staviti iskidanu cokoladu u zdjelu.
Vrhnje zagrijati do tocke vrenja,pa preliti cokoladu u zdjeli.Mijesati da se cokolada istopi i dobije ujednacena homogena krema.

Ostaviti na stranu i praviti SIRUP OD KAVE.
185ml vode staviti u sercicu,dodati secer i pustiti da prokuha,skloniti sa stednjaka i dodati instant kavu.
Promijesati i ostaviti na stranu do upotrebe.

KREMA OD LJESNJAKA

U manju posudu (sepicu)staviti secer i 3 zlice vode da prokuha.
smanjiti temperaturui kuhati na laganoj vatri dok se secer ne istopi i pocme se zgusnjavati,treba da bude poput "agde".
Da li je dovoljno kuhan,provjerite na hladnoj vodi,tako sto kapnete kap sirupa i ako je sirup gotov,na vodi ce se od kapi secernog sirupa stvoriti loptica.
U meduvremenu umutiti 3 bjelanjka,toliko da ne klize iz zdjele,ne treba biti cvrsta pjena,zatim uz konstantno mijesanje u laganom mlazu dodavati secerni sirup.
mutiti sve dok se ne ohladi.

Za ovo je dobar samostojeci mixer :)
Dodati nutellu i sve zajedno izmijesati.

Peceni biskvit isjeci u trake 20x10cm.Skinuti papir,pa poceti sa slaganjem torte.
Prvi biskvit staviti na tacnu na kojoj cete posluziti tortu.
Natopiti sirupom od kave,premazati Kremom od ljesnjaka,pokriti 2-im biskvitom,ponovo nakvasiti sa sirupom od kave,ali sada premazati sa 1/2 cokoladne kreme,pokriti sa preostalim biskvitom,malo ga nakvasiti ,pa premazatipreostalom kremom od ljesnjaka.Ohladiti.




Ostatak cokoladne kreme omeksati pa premazati tortu.



Ja sam pravila okruglu tortu (20cm kalup)premazala cokoladnom kremom samo okolo,a odozgo sam istopila 200gr cokolade i dodala 3 zlice ulja i time prelila odozgo !!



moja kcerka !!:)

No comments:

Post a Comment