Tuna sa slanutkom i palentom
Kao dijete sam mrzila jela od kukuruznog brasna,jednostavno nisam mogla da progutam.
Moje sestre su me do besvjesti zafrkavale kako imam usko grlo i zato zganci nece da produ.."Zganci" su pravljeni od domaceg kukuruznog brasna i ja sam ih jela samo s mlijekom,ostale mamine delicije na tu teme nisam okusila.
Sve se mijenja pronalaskom instant brasna za palentu,eee sada je to obrnuto ali i dalje prvo pomislim na sir,kajmak i mlijeko sa palentom,pa onda sve ostale kombinacije :)
Dugo sam cekala da se u ribarnici pojavi Tunjevina.
Volim tu ribu iako je dosta suha i stvarno zapinje u grlu ako je se jede samostalno bez umaka ili salse.
Ja sam ovog puta uzela ideju od Zlatka Galla( http://www.profil.hr/knjiga/kusaj-i-slusaj-dalmaciju-2/310/ ) ,pa je spremila sa slanutkom/leblebijom.
Tunj sa slanutkom i palentom
1 kg Tune
1/2 kg slanutka(suhog ili 2 konzerve gotovog)
2 glavice luka
4 velika zrela paradjza
(ili pelati iz konzerve)
4 cenja cesnjaka
1 zlicica ruzmarina,timijana
100ml bijelog vina
ribla juha -po potrebi
soli i bibera po potrebi
Ja sam koristila gotovi slanutak iz konzerve koji sam dobro isprala ispod vode i isto tako konzervu pelata,koje sam dobro izmixala .
Ako koristite suhi slanutak,stavite ga u vodu da se namace preko noci.
U serpu staviti isjeckani luk,maslinovog ulja i cesnja,prziti da zazuti,dodati ruzmarin i timijan ,pelate i slanutak i kuhati na laganoj vatri .
Dodati kasnije i vino ,a riblju juhu dodavati sve dok se ne skuha slanutak.
Ako zelite gusci umak morate ostaviti da tekucina ispari.
Tunu sam dobro posusila papirnim salvetama,posolila,dodala malo bibnera i tu stranu stavila na zagrijano maslinovo ulje da se prva pece,zatim sam po gornjoj stranoi isto to ponovila i iscjedila limunovog soka.
Peci tunu po par minuta sa svake strane,to cete vidjeti na samom odresku ntune da se prilikom pecenja meso razlikuje u boji,pecenjem tuna mijenja boju ,na svjetliju.
Uobicajeno je da ostane roza prsen po sredini steka ali moji hoce skroz pecenu,tako da ja moram imati umak zbog suhoce ribe...
Dok se tuna pekla ja sam napravila i malo instant palente.
Kolicinu prilagodite svojim potrebama.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment