Pages

.

Piletina Cacciatore

IMG_0666

Jednostavno za pripremu a na kraju uzivaju sva nepca,okusa,mirisa...zadovoljstva :)

Piletina Cacciatore/na lovacki nacin

Potrebno je:
maslinovo ulje-po potreibi(uobicajeno se stavi
2-3 zlice ali ja sipam odoka jer vec sam zapamtila otprilike koliko je potrebno,racunajcuci da ce i meso pustiti masnoce)

1 pile(1200gr)
2 zlice isjeckanog ruzmarina i zalfije
2 lobvorova lista
3 cesnja cesnjaka
50ml bijelog suhog vina
10 crnih maslina
250ml umaka Napoliten(klasicni umak od cesnjaka/bijelog luka,bosiljka i paradajza)
6 paprika(zelene,crvene,zute)1 luk

Pile isjeci na zeljene komade,posoliti i pobiberiti i samo malo pobrasniti prije pecenja,to ce zgusnuti umak pri kraju...ja isjecem na 10 komada s time da kicmu ostavim za kuhanje bujona,nju ovdje ne upotrebljavam ali se moze upotrijebiti.
Zagrijati ulje u tavi i naglo popeci komade piletine.Ostaviti na stranu.Na istu masnocu dodati isjeckani luk,paprike,cesnjak i zacine i prziti da povrce uvene.Sipati vino i kuhati dok ne ishlapi.Sada dodati masline i Napolitena umak,pustiti da zakuha,zatim dodati komade piletine,smanjiti temperaturu i tako na laganoj vatri kuhati 15-estak minuta,zatim okrenuti piletinu ,pa jos toliko kuhati da se piletina skroz skuha.
Ako neko ima problem sa kozicom na paprici,tada papriku najprije ispeci skinuti kozicu i isjeci papriku na vece komade i dodati je pri kraju kuhanja.


IMG_0663

Napoliten umak

125ml maslinovog ulja
6 cesnjeva cesnjaka/bijelog luka
5x400gr sjeckani paradajz iz konzerve
20 listica bosiljka
Ulje zagrijati,dodati na listice izrezan cesnjak,prziti 1-2 minuta da se luk karamelizuje,ne smije izgoriti,znaci temperatura ulja mora biti normalna ne prevruca..Dodati paradajz i u istu konzervu sipati 125ml vode i nju dodati u umak/sos i sve ostale uraditi tako.Kuhati umak 1 sat
Zaciniti sa soli i svjeze mljevenim biberom.dodati isjeckani bosiljka i ponovo kuhati 1-1.5 sat.

IMG_0665
Servirati sa domacim kruhom/pogacom

Prijatno !!

No comments:

Post a Comment