Pages

.

cokoladni kolacici

_DSC0198


Dovoljno slatki da osvoje necije srce....!!!!!!!



Sastojci
125gr maslaca
150gr smedeg secera
2 vanilin-secera
1 jaje
2 zlice kakao u prahu
225gr brasna
1/2 vrecice praska za pecivo
1 zlicica sode-bikarbone
100gr cokolade za kuhanje/tamne
80gr przenih ljesnjaka
mlijeka-po potrebi

****
secer u prahu
limunov sok,boja
cokolada,...ako se zeli ukrasiti kolacici


Tijesto se moze napraviti na dva nacina.

-u multipraktiku
-mixerom

U multipraktik staviti brasno,kakao u prahu,secer,maslac i pulsirati dok se ne naprave mrvice.
Dodati jaje i malo mlijeka da se tijesto poveze.

Dobijene mrvice/tijesto,istresti na radnu povrsinu pa dodati isjeckanu cokoladu i proprzene isjeckane ljesnjake i rukama doraditi tijesto.
Tijesto zatim oblikovati u disk ili kuglu ,zamotati u vrecicu ili plasticnu foliju i ostaviti u frizider da odmori oko 30minuta ili vise.
_DSC0228


Ako tijesto pravite pomocu mixera,tada prvo stavite secer i maslac u dublju zdjelu i mutite dok ne posvijetli.
Dodati zatim jaje i sve ostale namirnice.
Dobiveno tijesto takoder treba da odstoji u frizideru .

Razvaljati tijesto na pobrasnjenoj radnoj povrsini,tako da odozgo stavite plasticnu foliju ili papir za pecenje jer se tako ne lijepi tijesto za oklagiju,a ako dodajte vise brasna,kolacici mogu biti pretvrdi...





_DSC0225


Pravite oblike koje hocete..ja sam pravila srca jer mi je trebao taj oblik.




_DSC0210




Kolacici se mogu spajati sa secernim preljevom ili nekom kremom od maslaca,cokoladom ili ih ostviti bez dodataka i takvi su jako ukusni jer nisu preslatki.



_DSC0196


Kolacice peci na 180 -200C oko 10min.,a mozda i krace jer sve zavisi od rerni i temperature...kolacici moraju biti mekani kada ih izvadite iz rerne jer ce se hladenjem stegnuti i bice dovoljno prhki.

No comments:

Post a Comment