Povrce jedemo svakodnevno.
Danas sam izvojila tri nacina kako ga spremam i koje se moze posluziti kao toplo predjelo,prilog ili samostalno jelo muz dodatak salate,po zelji...
PUNJENI PARADAJZ
6 kom paradajza
4 mlada luka(moze obicni manji luk)
1 cenj cesnjaka
30gr maslaca
2 tikvice
1 zlica paradajz paste
1 zlica isjeckanog svjezeg bosiljka
1 zlica parmezan sira
Odrezati vrh paradajza,onako kao mali poklopcic,zatim zlicicom polako izvaditi sredinu,meso i sjemenke,ostaviti u zdjelicu.
Na maslacu dinstati sitno isjecani luk,cesnjak ,pa kada uvene dodati izrendane tikvice,malo dinstati pa dodati paradz pastu(prije je bila u tubi :)),zatim unutrasnjost koju smo izvadili iz paradajza i
sve skupa dinstati da voda ispari...zaciniti po vlastitom ukusu.
Tom smjesom puniti paradaz.
**Ovako pripremljen paradajz drzati u frizideru i pred samo sluzenje naglo zapeci na visokoj temperaturi..ako zelite mozete i posuti sirom ,tako je jos ukusniji.
Isto tako se moze posluziti uz rostilj..dok se meso pece,sve povrce,ukljhucujuci i ovaj paradajz zamotati u foliju i drzati na rostilju da se pece.
Ja nemam veliki rostilj tako da povrce uvijek radim u rerni ili ispod grila na sporetu.
TIKVICE PUNJENE POVRCEM
6 tikvica
50gr slaninice
1 glavica luka
1 cesanj cesnjaka
malo ulja ili maslaca
1 zlica brasna
150ml mlijeka
250ml rendanog sira
(po zelji neki tvrdi sir)
300ml mix povrca
(mrkva,crvena paprika,grasak,kukuruz)
*povrce moze biti iz konzerve,a mozete i sami napraviti vas mix povrca
1 zlica kopra(dill)
1 zlica kapara
2 zlice parmezana
Tikvice staviti 3 minuta u vrelu vodu.
Ocijediti i izdubiti sredinu,ostaviti na stranu.
Ja sama pravim mix povrca,ono sto imam,tako da na masnoci proprzim svo povrce(izuzev kapara ) koje isjeckam na iste kockice,kada omekani,pospem brasnom ,promijesam malo kuhacom da se brasno zapece i zalijem s mlijekom..pustim da se umak zgusne.
Ponekada je potrebno dodati vise mlijeka ,sve zavisi koliko ste zlicom zahvatili brasna.
Sada dodati kapare,kopar i sir..sve promijesati i puniti tikvice.
Tako se mogu posuti odozgo topljenim sirom i zapeci ili samo bez sira,poslagati u tepsiju i naglo zapeci,to kazem jer povrce mora biti kompletno vruce,da se nebi razvila bakterija.
PUNJENI LUK sa piletinom i kukuruzom
6 glavica luka,kakvog imate
50gr slanine
1 zlicica curry praha
1.1/2 salica pecene piletine
400gr kukuruza iz konzerve
1 manja crvena paprika
Luk ocistiti mod ljuske ,lagano izdubiti sredinu,tako da barem 2 opne vanjske ostanu.
Dno mora biti cijelo,zato polako zlicicom kopati,pa taj luk upotrijebiti za nadjev,ako zelite ili ako morate prziti piletinu,tada je prvo proprzite na tom luku pa je poslije dodajte u nadjev.
U kipucu vodu ubaciti luk,izdubljenu stranu dole,3 minuta.
sve sastojke pomijesati i napuniti luk
Luk takoder zapeci u rerni.
No comments:
Post a Comment