Pages

.

PILETINA U BIJELOM UMAKU

_DSC2057


Za ovo jelo je potrebno:
1 cijelo pile(ja sam koristila karabatke)
3 zlice brasna
sadrzaj 1 vrecice za francusku juhu
oko 50gr maslaca+ulje
100gr slanine(kuhane,bacon)
2 glavice luka
1.5-2case vode
kiselo vrhnje
persunov list-za dekoraciju

Pile ocistiti,oprati,posusiti i isjeci na komade(8komada),kicmu od pileta iskoristiti za pileci juhu/ujusak,pa zamrznuti i koristiti kada vam treba za rizotto ili sl.
U vrecicu za zamrzivac istresti brasno i sadrzaj vrecice za francusku juhu.
Dodati meso i zatvoriti vrecicu,cvrsto drzeci kraj da se ne odveze,dobro protresti da se meso jednoko pobrasni.

Izvaditi komade mesa,lagano otresti visak brasna i prziti na maslacu i ulju samo da se zapece korica,pa odloziti na stranu u tanjur ili neku posudu.

Dodati jos masnoce ako je potrebno pa dodati isjecen na rezance ili krupnije komadice luk i slaninicu/bacon....prziti dok luk ne pozuti.

2010-11-16 001

Istresti ostatak brasna iz vrecice i mijesati jos jedan minut da se sve proprzi,zatim zaliti vodom.

Vratiti meso nazad u posudu(koja moze da ide u rernu),poklopitit i staviti u rernu da se kuha 40 minuta tj.dok se piletina ne skuha.
Izvaditi iz rerne i dodati 2 zlice kiselog vrhnja,promijesati i servirati na tople tanjure uz dodatak rize ili rezanaca..posuti persunom.

_DSC2059

*Ako zelite mozete koristiti komade mesa koje volite.
Mozete dodati sampinjone u fazi kada se przi luk i slaninica i dalje nastaviti kao u receptu.
Isto tako se moze dodati pola kolicine vode,a ostatak bijelo vino..
Umijesto sadrzine francuske juhe,doda se extra brasno,malo domacih ili gotovih zacina(vegeta ,zacin C,..)suhih zacinskih trava..

No comments:

Post a Comment