Pages

.

Kis(quiche) od gljiva i tijestom od persuna

_DSC2211

Pravila sam ovaj kis nekoliko puta.
Sasvim dovoljno za nas cetvoro,a uz to dosta salate.
Bilo bi fino kada bi bilo tako :)mojim deckima je ovo samo "pomocno"jelo ,tako oni nazivaju prilog !!


tijesto

310gr brasna
30gr persuna(isjeckanog0
180gr maslaca
2 zumanjaka
4 zlice hladne vode


nadjev

30gr maslaca
1 ljubicasti luk
180gr gljiva
1 zlicica limunovog soka
20gr sjeckanog persuna
30gr sjeckanog vlasca
2 jaja
200ml vrhnja za kuhanje

U multipraktik staviti brasno,na kockice isjecen hladni maslac i persun i pustiti da radi 15 minuta.
dodati zumanjke i vodu ,pa ponovo staviti stroj da radi dok se tijesto ne poveze.
Istresti na pobrasnjenu povrsinu i oblikovati loptu.
Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frizider 30 minuta.
Razviti tijestu iamedu 2 papira za pecenje(ja to radim na foliji u kojoj je tijesto bilo umotano)i prebaciti u lim za pecenje(35x10cm)sa pomicnim dnom.
Ponovo staviti 20 minuta u frizidr.
U meduvremenu napraviti nadjev.

Na maslacu proprziti sitno isjeckani luk,pa dodati gljive isjecene na listice.
Prziti samo da uvenu.
dodati persun,sjeckani vlasac i zaciniti po ukusu(dodati soli i bibera).

Tijesto oblozti papirom za pecenje i popuniti perlicama za tezinu ili suhom rizom/grahom i tako pokriveno peci u predhodnozagrijanoj rerni na 190C.

_DSC2200

15 minuta,zatim sve sklonititi zajedno sa papirom pa jos peci 10 minuta.
tijesto sada premazati nadjevom od gljiva i zaliti mijesavinom jaja i vrhnja.

Vratiti da se pece 25-30 minuta,dok ne porumeni.



Posluziti uz salatu.
Ja volim od mahuna!!

_DSC0937

Za slatko je dobro doslo i ove cokoladne casice!!:)

_DSC0564

No comments:

Post a Comment