Piletina punjena kremastim pestom
Sve u jednom!
Jelo koje moze zadovoljiti i najprobirljivije..piletina napunjena kremastim pestom sa cerry paradajzom i bosiljkom je pravi klasicni rucak!!
PILETINA PUNJENA KREMASTIM PESTOM
(Creamy chicken with roasted tomato)
Potrebno je:
4 komada pilecih prsiju
3 pune zlice zelenog pesta(persinov ili od bosiljka)
80gr krem sira
2 zlice ricotta sira
100gr krusnih mrvica-napraviti od dan starog kruha
cerry paradajz-po volji
saku pinjola(koliko moze stati u vas dlan)
saku bosiljhka
Piletca prsa(bijelo meso),ocistiti od dodatne masnoce i komadica mesa sa strane,zatim na duzoj strani napraviti dzep.
uraditi sa svim mesom tako.
Krem sir,ricotta sir i pesto izmijesati i napuniti dzepice na pilecem mesu i svaki komad mesa dobro zaciniti sa soli i mljevenim biberom.
Tepsiju u kojoj ce se peci meso lagano nauljiti.
Napraviti mrvice od dan starog kruga,zaciniti mrvice sa malo soli i bibera,zatim svaki komad mesa uvaljati u mrvice i poloziti u tepsiju.
dodati paradajz i ostatk mrvica odozgo,posuti sa malo maslinovog ulja i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C oko 30 minuta.
Sada dodati pinjole i jos malo peci(5 minuta),te odozgo posuti bosiljkovim listicima.
Posluziti uz peceni krompir ili domaci kruh
ili kao ja napraviti njoke od palente
NJOKI OD PALENTE
100gr slaninice ili sunke
1.25lit vode
1 zlicica soli
350gr palente
50gr maslaca
50gr Parmezan sira
200ml vrhnja za kuhanje
180gr Gorgonzola sir(ja sam koristila brie)
bosiljkovog lisca ,za posip
Vodu staviti u vecu serpu da zakuha,sipati sol,zatim palentu i kuhati dok se ne zgusne.
Slaninicu /sunku sitno isjeckati(proprziti ako volite)pa dodati u palentu,pustiti da se prohladi.
Posudu u kojoj ce se peci palenta namazati maslacem,ostatk maslaca otopiti.
Pomocu mokre ruke i mokre zlice oblikovati njoke i slagati u tepsiju,posudu u kojoj ce se peci.
Odozgo iskidati sir,narendati parmezan i preliti vrhnjem i ostatkom maslaca,pa zapeci oko 20 minuta na 180C.
Posluziti toplo!!
I naravno da se zasladimo uz ovu divnu COKOLANU PITU
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment