Pages

.

Piletina i timijan



Ne znam kako bih nazvala ,ali se sve svodi na pitu :)!!!
Ovog puta sam pravila sa piletinom u finom umaku,pa sve to stavila u korpice od kora za pitu(filo pastry).

Evo sta mi je trebalo.

4 poriluka,bijeli dio
Ulje-po potrebi
600gr pileceg mesa(koristila sam karabatke)
1 zlica timijana,svijezeg
2 zlice brasna(ravne)
250gr krem sira(vas izbor,ja volim Philadelphia)
sol i svjeze mljeveni biber
2 zlice mrvica(pripremiti od 1 dan starog kruha)
2 zlice badema,krupno isjeckati
2 zlice Pecan oraha ili obicnih oraha,takoder isjeckati
2 zlice Parmezan sira
8 listova Filo pastry(kore za pitu-po potrebi)
70gr maslaca,otopiti

U tavi zagrijati malo ulja ,pa proprziti nasjeckani poriluk,koji predhodno operete.
Kada poriluk uvene,dodati na sitnije komadice isjeckanu piletu,timijan i prziti dok piletina uhvati koricu,ne da se zapece,ali ne i ispece.
Posuti brasnom i mijesati 1 minut.
Dodati krem sir i mijesati dok se sir potpuno ne otopi.
Zaciniti po ukusu i pustiti da se prohladi.



Pripremljene mrvice i orasaste plodove,pomijesati zajedno i ostaviti na stranu.
Sada sloziti kore za pitu(filo pastry).
Ja sam slagala po cetiri,tako da sam svaku premazala otopljenim maslacem,pa sam ih zatim podijelila na sest(6) kvadrata,koje sam stavila ponaosob u kalup za muffinse.

Ovi kalupi su kod mene jako iskoristeni !!:)



Svakom kvadratu sam podvila coskove ka unutrasnjosti kako bi formirala krug ,radi ljkepseg izgleda i da ne gore kada se stave u rernu peci.
Sada to isto ponoviti sa slijedece 4 kore i na kraju svaku piticu popuniti smjesom od piletine.
Odozgo svaku piticu posuti kombinovanim mrvicama,bademima i orahom,ta ostatkom otopljenog maslaca,samo malo poskropiti.



stvaiti peci na 180C,oko 20 minuta,da porumeni.


Na isti nacin pravim i Spanakopitu,samo koristim drugi nadjev.

No comments:

Post a Comment