Pages

.

Beby tortice/tart od plavog sira




Vrlo ukusni !!!

Mogu se posluziti kao pojedinacni ,za party ili za obiteljski rucak ,pecen u kalupu 26cm !!

Tijesto

- 2 case brasna
- 1/2 case mljevenih orah(moze ljesnjaka)
- 120gr maslaca
- 1-2 jaja ,zavisi od velicine
-vode ako je potrebno

(casa=200ml)

Nadjev
- 4-6 jaja (zavisi koliko su jaja teska,njihova velicina)
- 2/3 case vrhnja za kuhanje
(moze i vise ako pravite porodicni tart,tj u jednom komadu)
-2-3 mladog luka(moze vlasac)
- persun ili neki zeleni listici za dekoraciju
- 140gr Plavi sir,zbog naziva

Priprema
Napraviti tijesto u multipraktiku ili rucno izmrviti brasno,ljesnjake i jaja ,napraviti tijesto i ostaviti umotano u prozirnoj foliji u frizider,da odmori 30-ak minuta.

Pripremiti kalupice..trebali bi biti kalupi za muffinse,ali ja sam koristila za briose..koristi tko sta ima !! :)

Izvaditi tijesto iz frizidera,odvojiti kolicinu koja je potrebna pa razviti i popunjavati kalupice.
Ne znam tocno broj kalupica jer kada su razliciti,ne mogu bas tocno reci br.



Kada ste sve uradili,izbockati vilicom i staviti peci,da dobije zlatnu boju.
Isti postupak je i velikog kalupa.

Tijesto bi trebalo da se pece pokriveno suhim grahom,ali ...
ako se zurite,slobodno stavite u zamrzivac na par minuta,pa ga zatim pecite !




U meduvremenu izgnjeciti Plavi sir(smrdljivka),ali ostaviti malo za ukrasavanje tortica..
dodati vrhnje i jaja,pa izmutiti.




Tom smjesom puniti kalupe,odozgo dodati isjeckan luk i vratiti u rernu da se ispece,na 180C slijedecih 15-20-ak,a mozda i vise minuta,zavisi od velicine kalupica/a,sve zavisi u cemu se pece,veci kalupi traze duze pecenje,da se fino podignu i porumene.

No comments:

Post a Comment