
Vrlo ukusni !!!
Mogu se posluziti kao pojedinacni ,za party ili za obiteljski rucak ,pecen u kalupu 26cm !!
Tijesto
- 2 case brasna
- 1/2 case mljevenih orah(moze ljesnjaka)
- 120gr maslaca
- 1-2 jaja ,zavisi od velicine
-vode ako je potrebno
(casa=200ml)
Nadjev
- 4-6 jaja (zavisi koliko su jaja teska,njihova velicina)
- 2/3 case vrhnja za kuhanje
(moze i vise ako pravite porodicni tart,tj u jednom komadu)
-2-3 mladog luka(moze vlasac)
- persun ili neki zeleni listici za dekoraciju
- 140gr Plavi sir,zbog naziva
Priprema
Napraviti tijesto u multipraktiku ili rucno izmrviti brasno,ljesnjake i jaja ,napraviti tijesto i ostaviti umotano u prozirnoj foliji u frizider,da odmori 30-ak minuta.
Pripremiti kalupice..trebali bi biti kalupi za muffinse,ali ja sam koristila za briose..koristi tko sta ima !! :)
Izvaditi tijesto iz frizidera,odvojiti kolicinu koja je potrebna pa razviti i popunjavati kalupice.
Ne znam tocno broj kalupica jer kada su razliciti,ne mogu bas tocno reci br.

Kada ste sve uradili,izbockati vilicom i staviti peci,da dobije zlatnu boju.
Isti postupak je i velikog kalupa.
Tijesto bi trebalo da se pece pokriveno suhim grahom,ali ...
ako se zurite,slobodno stavite u zamrzivac na par minuta,pa ga zatim pecite !

U meduvremenu izgnjeciti Plavi sir(smrdljivka),ali ostaviti malo za ukrasavanje tortica..
dodati vrhnje i jaja,pa izmutiti.

Tom smjesom puniti kalupe,odozgo dodati isjeckan luk i vratiti u rernu da se ispece,na 180C slijedecih 15-20-ak,a mozda i vise minuta,zavisi od velicine kalupica/a,sve zavisi u cemu se pece,veci kalupi traze duze pecenje,da se fino podignu i porumene.
No comments:
Post a Comment