Pages

.

Galete/Bakin kolac



Obradujte svoje najmilije jednim dobro poznatim jutarnjim kolacem.
Cak i u mojih roditelja vrijeme bili su kalupi za pravljenje ovih Galeta,Vafli,kalupasa,bakinog kolaca i sta ja znam kako ih sve ne zovu...
Nije da ih vole samo djeca,volim ih i ja !!:)
Evo dva fina jednostavna recepta.

HELGINE GALETE
(recept)

5 jaja
1 casa mlijeka
1 casa ulja
1 casa secera
2 vanilin-secera
2 praska za pecivo
600gr brasna
naribana korica od limuna


Jaja izmutiti sa secerom,da se secer ostopi i smjesa dobije svjetlo-zutu boju.
Dodati sve ostale sastojke i napraviti tijesto.
Kalupa pecenje premazati masnim kuhinjskim ubrusom(ja ga ne mazem) i sipari dovoljno tijesta da se kalup moze zatvoriti,ne previse jer ce tijesto prilikom pecenja narasti.



Pecene slagati na tanjur i drzati pokrivene dok se sve tijesto ne utrosi.



Pecene Galete servirati za dorucak ili kako volite!!

I kako sam napisala jos jedan za dane bundeve!!!

WAFFLES OD BUNDEVE




Sastojci
- 2 case integralnog brasna
- 2zlice smedeg secera
- 1 zlica praska za pecivo
- 1 zlicica cimeta
- 1/2 zlicice soli
- 1/4 zlicice muskatnog orascica
- 1/4 zlicice dumbira(u prahu)
- 1/4 zlicice sode-bikarbone
- 1,3/4 case mlijeka
- 1 casa pirea od bundeve
- 2 zumanjka
- 2 bjelanjka=snijeg
- naribana korica od narance
- 3 zlice maslaca-otopiti
sirup od jabukovog soka i meda
- 1 casa jabukovog soka(prirodni)
1 casa meda

PripremaU vecu zdjelu staviti sve suhe sastojke.
U manju zdjelu staviti sve mokre sastojke i zumanjke,pa izmijesati i sipati u vecu zdjelu u suhe sstojke…ponovo izmijesati da se sve poveze.

Od bjelanjak napraviti snijeg i rucno pomocu zice za mijesanje dodati u veliku zdjelu.

Neka ostane vidljivih bjalanjaka u smijesi.
Zagrijati vaffle pekac i poceti peci vaffles.




U manju serpicu staviti jabukov prirodno iscijeden sok i med i kuhati na laganoj vatri da se zgusne..time preliti vaffles i posluziti .

Ako zelite iscjedite i komadic narance,daje poseban ukus !!


(casa=250ml)

No comments:

Post a Comment