Nista neobicno,samo jos jedna od ideja kako napraviti jelo malo drugacije ali da se ne udaljim od klasicnog nacina pripreme,jer ne znam kako ce biti prihvatljivo od strane ukucana.
Imala sam vremena pa sam napravila dvije vrste jela od iste vrste mesa..piletina ovako ili onako,no uvijek prode s najboljom ocjenom.
PILETINA PUNJENA RIZOM
2 zlice ulja
1/2 glavice lika
1 salica (od 250ml) kuhane rize
2 zlice sjeckanog paradajza
(suhog iz ulja)
2 zlice listova bosiljak
50gr feta sira
4 pileca filea/bijelo meso
4 lista "filo pastry"
(kore za pitu)
Na ulju dinstati luk,zatim ga dodati u zdjelu gdje smo stavili kuhanu rizu,isjeckani suhi paradajz iz ulja i bosiljak.
Izmrviti feta sir,dodati zacine i sve izmijesati da se mirisi prozmu.Staviti na stranu dok pripremite meso.
Svaki file rasjeci kao za sniclu i lagano potuci baticem za meso(stavite najlon vrecicu preko da ne prsce meso okolo),staviti nadjev na jednu stranu i zamotati meso kao rolat.
Dva lista filo pastry /kore za pitu,premazati sa malo ulja i na njih poloziti meso koje smo savili ,pa fino preklopiti strane listova tijesta ,te staviti u posudu u kojoj ce se peci tako da donja strana ,tamo gdje se listovi preklapaju bude na dnu.
Premazati malo uljem i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C oko 25 minuta.
PILETINA U KREMASTOM UMAKU
4 pileca filea
4 snite sunkarice salame
1 zlicica tarragona/zmijina trava
2 zlice bosiljka
50gr oraha
1/2 glavice luka
2 zlice ricotta sira/kravlji sir
sol,biber
200ml kokosjeg/povrtnog temeljca
200ml vrhnja za kuhanje
1 zlicica gustina
saffron -ako imate
2 zlice maslinovog ulja
Pilece meso rastanjiti na oblik sniocle,posoliti i pobiberiti.
Luk usitniti i proprziti na ulju,zatim...sloziti po snitu sunkarice na svaki rastanjeni komad mesa,preko staviti nadjev koji napravimo od sira,bosiljka,oraha i luka.
Savijemo ,zatvorimo sniclu cackalicom ili drvrnim raznjicem.
Na zagrijanom ulju (u istoj tavi gdje se przio luk0 popecemo pilece rolnice s jedne i s druge strane.
Dodamo tekucinu/poileci ili povrtni temeljac i vrhnje i pyustimo da lagano kuha oko 15 -est minuta.
Razmutimo gustin sa malo temeljcaa ili vode i sipamo u tavu gdje je meso...pustimo da se umak zgusne.
* ako zelite gusci umak,dodajte vise gustina.
Meso sloziti na tanjur i preliti umakom koji uobicajeno,procijedite da bude lijep svilenkast..ja to nisam uradila jer moji vole da imaju i one komadice mesa u umaku koji se raspadnu prilikom kuhanja.
No comments:
Post a Comment