Imala sam vremena pa sam napravila dvije vrste jela od iste vrste mesa..piletina ovako ili onako,no uvijek prode s najboljom ocjenom.
PILETINA PUNJENA RIZOM
2 zlice ulja
1/2 glavice lika
1 salica (od 250ml) kuhane rize
2 zlice sjeckanog paradajza
(suhog iz ulja)
2 zlice listova bosiljak
50gr feta sira
4 pileca filea/bijelo meso
4 lista "filo pastry"
(kore za pitu)
Na ulju dinstati luk,zatim ga dodati u zdjelu gdje smo stavili kuhanu rizu,isjeckani suhi paradajz iz ulja i bosiljak.
Izmrviti feta sir,dodati zacine i sve izmijesati da se mirisi prozmu.Staviti na stranu dok pripremite meso.
Svaki file rasjeci kao za sniclu i lagano potuci baticem za meso(stavite najlon vrecicu preko da ne prsce meso okolo),staviti nadjev na jednu stranu i zamotati meso kao rolat.
Dva lista filo pastry /kore za pitu,premazati sa malo ulja i na njih poloziti meso koje smo savili ,pa fino preklopiti strane listova tijesta ,te staviti u posudu u kojoj ce se peci tako da donja strana ,tamo gdje se listovi preklapaju bude na dnu.
Premazati malo uljem i staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C oko 25 minuta.
PILETINA U KREMASTOM UMAKU
4 pileca filea
4 snite sunkarice salame
1 zlicica tarragona/zmijina trava
2 zlice bosiljka
50gr oraha
1/2 glavice luka
2 zlice ricotta sira/kravlji sir
sol,biber
200ml kokosjeg/povrtnog temeljca
200ml vrhnja za kuhanje
1 zlicica gustina
saffron -ako imate
2 zlice maslinovog ulja
Pilece meso rastanjiti na oblik sniocle,posoliti i pobiberiti.
Luk usitniti i proprziti na ulju,zatim...sloziti po snitu sunkarice na svaki rastanjeni komad mesa,preko staviti nadjev koji napravimo od sira,bosiljka,oraha i luka.
Savijemo ,zatvorimo sniclu cackalicom ili drvrnim raznjicem.
Na zagrijanom ulju (u istoj tavi gdje se przio luk0 popecemo pilece rolnice s jedne i s druge strane.
Dodamo tekucinu/poileci ili povrtni temeljac i vrhnje i pyustimo da lagano kuha oko 15 -est minuta.
Razmutimo gustin sa malo temeljcaa ili vode i sipamo u tavu gdje je meso...pustimo da se umak zgusne.
* ako zelite gusci umak,dodajte vise gustina.
Meso sloziti na tanjur i preliti umakom koji uobicajeno,procijedite da bude lijep svilenkast..ja to nisam uradila jer moji vole da imaju i one komadice mesa u umaku koji se raspadnu prilikom kuhanja.
No comments:
Post a Comment