Pages

.

Savici od patlidzana




Ovo ja volim !!:)

Sastojci:
1,2 kg patlidana(2 srednje vel.patlidzana)
ulje ili (ulje u spreyu)
350gr spinata(ja imala pola od toga)
250gr svjezeg sira(ricotta)
2 zlice kiseleog vrhnja
1 cen cesnjaka

salata
3 srednja paradajza
10 crnih maslina
2 zlice kapara
2 zlice persunovog lista-sjeckanog
1 zlica maslinovog ulja + limunova korica(narendana)
parmezan,koliko volite

Priprema
Patlidzan oprati,posusiti i narezati po duzini.
Zagrijati tavu,posprejati uljem i peci snite patlidzana sa obadvije strane.
Pecene sloziti na tanjur.
U serpicu staviti vrhnje,sir i spinat.

Spinat ako je svjezi,treba ga skuhati,samo 1 minut,
toliko da uvene,pa ga dobro iscijediti od vode.

Ako je zamrznut,odmrznuti ga ,ocijediti od viska tekucine,
isjeckati,pa dodati u serpicu,zajedno sa cesnjakom.

Zaciniti po zelji.
Zatim svaku snitu patlidzana premazati duzinski sa



pripremljenom smjesom i zarolati.


Svaki taj savitak staviti u masnocom namazanu posudu
za pecenje i prekriti folijom.
Peci na 180C oko 10 minuta.



SALATA
Paradajz isjeckati na sitne kockice
maslinama povaditi kostice i isjeckati ih.
Kapare oprati i dodati smjesi.

Isjeckati persunov list,pa ga isto dodati mjesavini
paradajza,maslina i kapara.

Malo pouljiti,naribati limunovu koricu i posoliti.
Preliti preko savitaka i posluziti.



Ovo mozete spremiti i kao tolp jelo,tako da savitke premazete sa paradajz umakom i pospete sirom,..stavite u rernu da se sir otopi i savici zagriju !!
Prijatno !! :)

No comments:

Post a Comment