Savici od patlidzana
Ovo ja volim !!:)
Sastojci:
1,2 kg patlidana(2 srednje vel.patlidzana)
ulje ili (ulje u spreyu)
350gr spinata(ja imala pola od toga)
250gr svjezeg sira(ricotta)
2 zlice kiseleog vrhnja
1 cen cesnjaka
salata
3 srednja paradajza
10 crnih maslina
2 zlice kapara
2 zlice persunovog lista-sjeckanog
1 zlica maslinovog ulja + limunova korica(narendana)
parmezan,koliko volite
Priprema
Patlidzan oprati,posusiti i narezati po duzini.
Zagrijati tavu,posprejati uljem i peci snite patlidzana sa obadvije strane.
Pecene sloziti na tanjur.
U serpicu staviti vrhnje,sir i spinat.
Spinat ako je svjezi,treba ga skuhati,samo 1 minut,
toliko da uvene,pa ga dobro iscijediti od vode.
Ako je zamrznut,odmrznuti ga ,ocijediti od viska tekucine,
isjeckati,pa dodati u serpicu,zajedno sa cesnjakom.
Zaciniti po zelji.
Zatim svaku snitu patlidzana premazati duzinski sa
pripremljenom smjesom i zarolati.
Svaki taj savitak staviti u masnocom namazanu posudu
za pecenje i prekriti folijom.
Peci na 180C oko 10 minuta.
SALATA
Paradajz isjeckati na sitne kockice
maslinama povaditi kostice i isjeckati ih.
Kapare oprati i dodati smjesi.
Isjeckati persunov list,pa ga isto dodati mjesavini
paradajza,maslina i kapara.
Malo pouljiti,naribati limunovu koricu i posoliti.
Preliti preko savitaka i posluziti.
Ovo mozete spremiti i kao tolp jelo,tako da savitke premazete sa paradajz umakom i pospete sirom,..stavite u rernu da se sir otopi i savici zagriju !!
Prijatno !! :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment