Musaka
Jednostavna musaka od patlidzana.
Potrebno je:
1kg patlidzana
ulje-po potrebi
400gr mljevenog mesa
2 glavice luka
2 cenja cesnjaka
400gr paradajza (koristim iz konzerve )
1 zlica svjezeg timijana
malo (zlicica) origana
biber i sol -po ukusu
1 zlica paradajz paste
50bl bijelog vina (suho)
1 zlicica secera lovorov list
Sirni premaz
310ml mlijeka
2 zlice brasna
30 gr sira(kao za picu)
250gr svjezeg kravljeg sira(ricotta sir)
sasvim malo morskog orascica
Patlidzan oprati,posusiti i izrezati na snite.
Rasporediti na tacnu i malo posoliti.Ostaviti da stoji oko 20minuta.
u dublju tavu dodati ulje i sitno isjeckan luk,prziti da pozuti.
Dodati cesnjak i mijesati da luk ne zagori.
Pustiti da zamirise przeni luk,pa dodati mljeveno meso,vino,svjeze zacinsko bilje i paradajz,te zlicicu secera.
Pustiti da se krcka oko 20 minuta.
Na grilu ispeci patlidzan,koji operemo i posusimo..ja sam ga pekla u rerni tako da sam ga polila sa malo maslinovog ulja i kada porumeni ,okrenem da i druga strana barem malo uvene od topline..izvadim van i slazem musaku.
u kalup ,zapremnine 2 litra,sloaziti red sa patlidzanom,pa preko meso i sve tako dok sve ne utrosite.
Zagrijati rernu na 180C.
Sada napravite sirni premaz.
Staviti mlijeko da se ugrije.
U manjoj serpiti dodati ulja ili maslac proprziti brasno ,ali da ostane bije boje,sipati u tankom mlazu mlijeko i brzo mijesati da se napravi fini bijeli sos.
Kada se sos zgusnuo,dodati obadvije vrste sira i zacine,dobro izmijesati i premazati preko musake.
Staviti peci i nakon 35-40 minuta musaka bi trebala biti gotova.
sir treba da dobije zlatno-smedu boju !!
ILI musaku jednostavno prelijete sa jajima i vrhnjem za kuhanje ,umijesto sirnog premaza i zapecete isto oko 40 minuta da se jaja ispeku,muska ce isto dobiti rumenu boju,ako jos pospete sa sirom odozgo!!!!!!
Posluziti sa puno salate .
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment