Pages

.

Burek




Posto sam ja iz Slavonije,kod mene se ne prave bureci.
Moze se naci u danasnje vrijeme Buregdzinice koje su otvorili ljudi koji su dosli iz Bosne ili s Kosova.
Ustvari jedna je Buregdzinica bila pored autobusne stanice u NG,jos kada sam ja isla u srednju skolu,ali posto ja nisam navikla na tu vrstu hrane,nisam puno ni obracala paznju sta se prodaje.

Danas je to drugacije.Danas i ja pravim burek onakokao sam vidjela moju pok. svekrvu ,pa zatim kolegicu Mirsadu koja je zajedno samnom radila u Elektrodistribuciji B.Samac.

Vidjela sam jednostavan recept na coolinarici ,pa sam ga isprobala.
Ukucanima se svida,tako da od sada pravim burek na taj nacin,svima je ukusan,a meni laksi za napraviti nego se zezati sa oklagijom :)

Evo moje verzije,sa sirom i spinatom.

Za tijesto mi je trebalo:
1.5 case (od 250ml)tople vode
1 zlicica soli
1/2 zlicice octa/sirceta
4 case brasna
ulje -po potrebi
+
sir,jaja,morski orascic i dadatak spinata i cen cesnjaka ako pravite sa spinatom.

Ove namirnice nisam vagala i dodavala sam kako ja volim sa puno fila,tako da svako moze staviti sta zeli i koliko hoce za nadjev.



Tijesto sam umijesila pomocu mixera,podijelila na 3-4 manje jufkice ,koje sam razvila samo toliko koliko mi je posuda (tanjur) u koji sam ih stavila u ulje.
U ulju sam ih ostavila 20-ak minuta,toliko koliko mi je trebalo da napravim nadjeve i stajale su na toplom mjestu.



Tijesto je jako fino,burek je odlican!!

No comments:

Post a Comment