Nisam znala za tocan naziv ovih kolaca ali mi je dovoljno i ovako kako ih zovem jer znam da su siguran i isproban recept.
Vera je zena sposobna za sve, gastronomija joj nije ne poznata.
Iz njene kuhinje izlaze delicije na kojima bi i sefovi exkluzivnih restorana pozavidjeli...i da je ne hvalim vise,uobrazice se :D
Hvala Vera!!
Verini badem kolacici
(Paste di mandorle)
1kg samljevenih badema
700gr sitnog secera(ne secer u prahu)
1 jaje
6 bjelanjaka
rendana korica limuna
1 zlica pravog extrakta vanilije
1 mala zlicica praska za pecivo
secer u prahu -po potrebi
badem/orasi-po potrebi
U veeeliku zdjelu staviti samljeveni,bez kozice badem,secer,limunovu koricu,zlicicu praska za pecivo,pa izmijesati sa zicom za mucenje..tako se sve fino izmijesa.
Sada napraviti udubljenje u suhoj smjesi ,pa dodati cijelo jaje i 6 bjelanjaka i veliku zlicu pravog extrakta od vanilije.
Sigurno da se moze dodati nbekoliko vrecica vanilin secera"burbon" ali pravi okus vanilije je bolji ;)
Sve to izmijesati drvenom kuhacom i na kraju zavrsiti rukama,premijesiti rucno smjesu da bude jednaka..dobicete smjesu koja se malo lijepi za ruke ali ne brinite sve ce to biti u redu kada tijesto odmori.
Tijesto mora odmarati u zdjeli oko 2 sata.
Nakon 2 sata odmaranja,tijesto je spremno za rad;podijeliti ga na 4 dijela.
Po radnoj povrsini posuti secer u prahu i svaki komad razvaljati u roladu,kao kobacicu.
Svaku "kobacicu" uvaljati dobro u secer u prahu,koji stalno koristite dok radite.
Isjeci komadice /snite,kao prst debele i ponovo svaki odrezani komad uvaljati u secer,zatim staviti na lim za pecenje koji je postavljen papirom za pecenje.
Utisnuti odozgo badem ili orah.
Rernu zagrijati na 180C i peci kolacice oko 9 minua(po Verinom receptu)12 -15 minuta..moraju biti svijetli i mekani kada se izvade iz rerne a stajanjem i hladenjem ce se stvrdnuti !
Tek kada se ohlade,skinuti ih sa lima za pecenje i ostaviti na resetki da se jos suse.
Kada ste sve to lijepo uradili,pocistite radnu povrsinu,skuhajte kavicu ili caj i posluzite se jer ste zasluzili ;)
**Jaja koja sam koristila bila su od 60gr.
sto se tice duzine pecenja,to i sami znate da svaka rerna nije ista,zatim debljina rolne i snitica koje se pripreme ali duze od 15 minuta nebi trebalo da se pece .
No comments:
Post a Comment