Hladno je i imamo potrebu za necim finim,sto nas stomacic ugrije i smiri....
Ne volim bas hladnocu ali volim kada mogu da uzivam u domacoj kuhanoj hrani,znate ono "Na kasiku !!"
Nisam nista izmislila ali svi nekako pravimo ovo poznato Milansko jelo na sebi prhvatljiv nacin.
Ovo je moj nacin spravljanja ovog jela.
Sastojci
3kasike maslinovog ulja
1- 1.5kg teleceg mesa sa supljom kosti
2mrkve
2manja luka
2 stapkeod celera(zeleni dio)
2kasike paradajz pirea(2 svjeza paradajza)
1kasika crvene paprike
2kasike vegete
100gr pancete(ne slanine)
500ml juhe (kokosja,povrce)
1sveznjic majcine dusice
1dcl bijelog vina
2 lovorova lista
2grancice ruzmarina
3kasike maslinovog ulja
1- 1.5kg teleceg mesa sa supljom kosti
2mrkve
2manja luka
2 stapkeod celera(zeleni dio)
2kasike paradajz pirea(2 svjeza paradajza)
1kasika crvene paprike
2kasike vegete
100gr pancete(ne slanine)
500ml juhe (kokosja,povrce)
1sveznjic majcine dusice
1dcl bijelog vina
2 lovorova lista
2grancice ruzmarina
Priprema:
Na masnoci ispeci komade mesa,
koje uvaljate u brasno i
brasno otresite prije pecenja.
Izvaditi na tanjur ili odmah sloziti u serpu u kojoj ce se kuhati u rerni.
Dodati pancetu, proprziti,dodati
sjeckano povrce i kada dobije zlatno-zutu boju
dodajte vino, vegetu, paradajz pire ili(cijeli paradajz, preliti vodom, skinuti kozicu, ocistiti sjemenke i isjeckati),malo bibera isoli
crvenu papriku .
Sve to prespite preko mesa i povrca,jos prije pokrivanja dodati majcicnu dusicu,grancicu,dvije ruzmarina i lovorov list, pokrijte
folijomi “zaboravite”u rerni na 2sata, na 170C.
Servirati sailanese kuhanom palentom ili rizom u koju dodate malo kurkume ili neku po imenu koju volite kao npr. Risotto Milanese
60gr maslaca
1 glavica luka
200gr rize
750ml pileceg temeljca
100ml bijelo vina
1/4 zlicice saffron+2 zlice vode
30gr Parmesan sira
sol i beber
Na maslacu proprziti luk,da zazuti,dodati rizu i mijesati rizu sa lukom i masnocom oko 8minuta.
Zaliti a salicom temeljca i mijesati...dodati vino....
Rastvoriti saffron u vodi i dodati ostalom temeljcu,koji dodajemo sve dok se riza ne skuha.Pet minuta (oko 15 minuta kuhanja)dodati Parmezan i kuhati jos 5 minuta.
Risotto bi trebao biti kuhan za 20 minuta.
Kremasta Palenta
1salica instant palente
2 salice jusnog temeljca,moze voda
2 salice mlijeka ili pola mlijeka,pola vrhnja za kuhanje
1 zlica maslaca
sol,parmezan
U dublji sud staviti mlijeko,temeljac,dodati maslac i malo soli,pa kada pcme da kuha ,lagano sipati uz stalno mijesanje palenstu..ide brzo samo se mora paziti da se ne opecetre jer kada se palenta pocme zgusnjavati ponekada "pukne' i zalijepi se na kozu.
Napravite Gramulata
No comments:
Post a Comment