Poslastica koja godi kada su temperature niske i bude vam hladno kao meni sada..
Tijesto:
180ml mlijeka
7gr suhog kvasca
2 zlice secera
300gr brasna
malo soli
1jaje
50gr otopljenog maslaca
narendana korica 1-og limuna
Brasno prosijati,dodati kvasac i secer sasvim malo soli.
Zagrijati mlijeko i pomijesati sa otopljenim maslacem i na kraju 1 jaje,pa sve to umijesati u brasno i zamijesiti meko tijesto,koje se ne lijepi za ruku.
Tijesto ostaviti pokriveno plasticnom folijom da udvostruci volumen.
U meduvremenu pripremiti premaz.
Premaz 1:
50gr maslaca
4 zlice smedeg secera
1-2 zlice cimeta
Maslac mora biti mekan.
Spojiti ga sa secerom i cimetom i ostaviti na stranu do upotrebe.
Premaz 2:
4 jabuke(Granny Smith)da budu kiselije
sok od pola limuna
3 zlice secera ili vise ako volite da bude dosta slatko
Jabuke oguliti,ocistiti od sjemenki i izrezati na kriske.
staviti u serpicu u kojoj je iscjeden limunov sok i stavljen secer.
Kuhati na laganoj vatri dok jabuke ne omeksaju,zatim ih izgnjeciti vilicom i ohladiti.
Nadoslo tijesto istresti na radnu povrsinu i razvaljati na pravokutnik(30x50cm).
Tijesto premazati najprije sa premazom od maslaca,zatim pireom od jabuka,smotati u rolat i isjeci na 7 komada.
Poslagati isjecene komade u okrugli kalup za torte(23cm),te ponovo pokriti da naraste.
Rernu zagrijati na 200C.
Tijesto premazati zumancetom i posuti krupnijim secerom,staviti peci.
Peci oko 35minuta.
Dok je jos toplo preliti karamel sosom i posluziti ili dodati kuglu sladoleda i podjednako uzivati .
kARAMEL SOS
1/2 case maslaca
1 casa smedeg secera
2/3 case vrhnja za kuhanje
1 zlicica prave vanilija extrakta
Sve staviti u serpicu sa teflonskim dnom i na laganoj vatri sve otopiti i kuhati dok se sos ne zgusne .
1/2 case maslaca
1 casa smedeg secera
2/3 case vrhnja za kuhanje
1 zlicica prave vanilija extrakta
Sve staviti u serpicu sa teflonskim dnom i na laganoj vatri sve otopiti i kuhati dok se sos ne zgusne .
Prijatno!!!!!
No comments:
Post a Comment