Pages

.

Zora kolac

       


          Ovaj kolac je dobro poznat po Slavonskim svadbama ,kirvajima i raznim proslavama,posebno za vrijeme Bozica ,tada se nade gotovo kod svake domacinske kuce.

Jednostavan za pripremu,ukusan....svojim izgledom podsjeca na tzv"Djedove brkove "ili "Macje oci".

Pogodan je za putovanja i za zamrzavanje,ali nema potreb za zamrzavanjem jer se brzo napravi .



Tijesto

300gr brasna
70gr secera
70gr maslaca
1 cijelo jaje
1 zumanjak
1 prasak za pecivo
hladnoh mlijeka-po potrebi

Nadjev

100gr maslaca 100gr mljevenih oraha ili badema ili ljesnjaka
1 bjelanjak
marmelada-neka koja je malo kiselkasta





   Brasno prosijati sa praskom za pecivo u posudu u kojoj cemo raditi tijesto.
dodati ostale sastojke i zamjesiti tijesto.
staviti da tijesto odmari,taman toliko dok spremimo nadjev.

Za nadjev,pomijesati sve sastojke,dobro izmijesati,nabolje izraditi mikserom,da se dobije maziva snjesa.

Odmoreno tijesto podjeliti na dva dijela,svaki razviti cetvrtasto na duzinu tepsije u kojoj ce se peci.

Preko tijesta namazati tanki sloj marmelade po vasoj zelji/ukusu,pa pola nadjeva.
Zamotati roladte sa obje strane,duzinski,tako da se negdje na sredini spoje.

Tako uraditi i sa drugim dijelom tijesta.

Oba zarolana tijesta staviti u tepsiju i peci na 170C oko 25-30 minuta.

Jos toli kolac posuti secerom u prahu.



***akjo zelite  slobodno se moze dodati secera po vasem ukusu i u nadjev,ja licno ne dodajem jer mi bude dovoljno slatko od marmelade i secera kojim pospem kolac !!

No comments:

Post a Comment