Badem torta
Trebalo je obiljeziti jos jedan rodendan i da nije to samo rodendan ,nego je to lijepa brojka.
Moj muz je proslavio svoj 50-ti rodendan,skromno i jednostavno.
Obiljezili jesmo a nadam se da cemo uspjeti naci vremena kada cemo u drustvu svojih najmilijih i proslaviti,do tada ,za uspomenu imamo ovu predivnu tortu radenu po Snecinom receptu.
Badem torta
Biskvit 1
6 jaja,odvojiti bjelanjke od zutanjaka
(od bjelanjka napraviti snijeg)
150gr secera
100gr mljevenih badema
2 stangle cokolade,narendati
Biskvit 2
6 zutanjaka
150gr secera
100gr mljevenih badema
Pjenasto umutiti zutanjke sa secerom,da smjesa pobijeli,zatim dodati rendanu cokoladu,bademe i lagano rucno umijesati snijeg od bjalanjaka.
Peci na velikom plehu koji postavimo papirom za pecenje,na 200C
Gotov biskvit presjeci na 2 dijela,prepoloviti.
Ispeci sada biskvit 2
U snijeg od bjelanjaka dodati postepeno secer,nekoliko kapi limunovog soka,te bademe,pa sve istresti na pleh za pecenje,postavljen papirom za pecenje i susiti biskvit na 170c oko 45 min uta...ipak provjeriti nakon 30-ak minuta kako izgleda biskvit da se ne presusi.
Ispeceni biskvit presjeci na dva dijela,prepoloviti.
FIL 1
6 zutanjaka
200gr secera
1 vanilin secer
1 zlica brasna
3 dl. mlijeka
150gr mljevenih badema
Zumanjke umutiti sa secerom,vanilin secerom.
Dodati brasno i skuhati u mlijeku,skuhati kao puding kada se kuha.
U ohladeno umutiti omeksali maslac.
FIL 2
2.5 dl slatkog vrhnja
150gr tamne cokolade
50gr badema
3 zlice marmelade
Za ukrasavanje listici badema,cokoladne kuglice
Zagrijati vrhnje do vrenja,dodati cokoladu i lagano mijesajuci je otopiti.
Ohalditi,ostaviti da se malo stegne.
Kada smo sve napravili sada tortu slazete kako volite,posto sam ja tortu sjekla na pola ,a ne na 3 dijela kao u originalu,slagala sam je tako da sam svaku koru premazivala filom 1,pa filom 2 i sve do kraja,zadnju koru nisam premazivala,nju sam prelila cokoladom.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment