Puno toga sam propustila u pisanju,ali sam uspjela da obiljezim momenat koji mi svakako nesto znaci....godinu dana starija ali i sretnija zadovoljnija.
Svoj rodendan sam obiljezila uz ovu predivnu tortu,koja je radena po receptu jedne coolinarke.
kore
10 bjelanjaka
10zlica secera
4 zlica brasna
200gr mljevenih badema
200gr secera u prahu
krema/fil 1
10zutanjaka
200gr secera u prahu
500ml mlijeka
1 puding s okusom vanilije
1 zlica brasna
250gr maslaca
krema/fil 2
500gr zamrznutog sumskog voca
5 zlica secera
300ml vode ili soka od borovnice
1 puding s okusom vanilije ili jagode
Ukrasavanje torte
125gr svjezih malina
500ml vrhnja za slag
200gr bijele cokolade,malo ulja
5-6 zlica vocnog fila2
Priprema
Bjelanjke umutiti sa secerom u prahu.
Bademe i brasno izmijesati i prosijati ako zelite,pa lagano rucno dodati u bjelanjke.
Smjesu podijeliti na dva jednaka dijela ,kod mene su to bili kalupi za tortu (promjer 24cm).
Peci kore u predhodno zagrijanoj erni na 180c oko 20minuta,ne smije se presusiti.
Ohladiti i prerezati na pola...morate imati strpljenje jer su korice krhke ali polako i uspjeh nece izostati.
ili
Smjesu podjelite na dva velika lima iz pecnice i kasnije ih samo prerezete na pola,tako cete dobiti isto 4 kore samo cetvrtastog oblika,ali ne mari !
Krema 1 se kuha kao puding...znaci mlijeko stavite da kuha ali predhodno oduzmete 100ml mlijeka i zajedno sa zumanjcima i secerom te pudingom u prahu izmijesati ,pa kada mlijko provri smaknuti s vatre i lagano ukuhati smjesu jaja,secera i pudinga.
Skuhano,prohladiti i dodati 250 gr maslaca,dobro izraditi i ostaviti na stranu do filovanja torte.
Pripremiti kremu 2.
staviti zamrznuto voce u serpu,dodati secer i lagano kuhati..voce ce se polako odmrzavati i kuhati,pomocu secera se dobije gusta pekmezasta smjesa...dodati 300ml vode ili soka od borovnice u kojem smo izmijesali prasak za puding s okusom vanilije ili jagode,te skuhati gustu ,pekmezastu kasicu,prohladiti.
Kada je sve ispeceno ,skuhano i prohladeno ,filujemo i slazemo tortu.
Najprije se nade tacna ili tanjur na cega ce se staviti torta,postavi se prva kora,premaze jednim ,pa drugim filom i sve tako dok se ne zavrsi.
****Ja sam ostavila malo fila 2,od voca,pa sam dodatno izmixala 500ml vrhnja za slag u koje sam dodala tu vocnu kasicu i njome ukrasila tortu okolo
Po vrhu sam istopila 200gr bijele cokolade sa par zlica ulja i prelila.
dodatno sam ukrasila sa svjezim malinama .
No comments:
Post a Comment