Sarma
Sarma
Prosla je zima i vrijeme nam se proljepsalo.
Temperatura se jos uvijek nije stabilizovala ali mi ne mozemo vise cekati sa ostatkom kiselog kupusa koji smo ove godine cak dva puta kiselili.
Nemojte se smijati,nismo jeli samo kupus,odnosno prvi puta smo stavili 4glavice ,a drugi puta 3 i to jako male,tek tako da se nade,ako se pozelimo jer smo prvu turu pojeli brzo.
Mislim,zaista je bilo brzo s obzirom da su svi koje poznamo oko nas jeli sarmu :D
Za kiseljenje kupusa je zaduzen muz jer on kaze da to on najbolje zna,pa kad zna sto bi covjeku smetala u poslu,jel'tako?
Eh sada,sarma...tko kako voli???ima nas iz Hrvatske,Bosne,Srbe,pa sada kako da svima ugodim.
Odrasla sam na sarmama moje mame koje su bile velike kao saka kada se stisne,puuuune mesa,a plivale u finom crvenom umaku.
Kod svekrve obrnuto..sarme srednje velicine,ali se kuhaju u vodi i blijede..Beograd,eeee tu sam naucila nesto novo.
Radeci u restoranu u zimskom periodu sam se namotala sarmica,ni broja im ne znam...bilo je to pretezno vrijeme svadbi i veselja i nebrojeno mnogo gostiju.
Gazda hoce dosta hrane,pogadanja oko toga koliko ce biti osoba,tko ce sta donijeti,tko ce sta kuhati,peci ,pa peceno sjeci,oh joj kada se toga sjetim,ali dobro se jelo ...
Da se ne zanosim prosloscu,nego da napisem kako ja to pravim sarmu,a vi nadopisite kako vi radite !!!!!:)
Kolicina se prilagodi prema broju osoba.
Slavonska sarma
Mljeveno meso
(mijesano svinjetina i teletina)
suha slanina
luk
cesnjak
riza
jaje
suha rebra
suha kobasica
lovor,biber u zrnu
zaprska
brasno
mast
crvena paprika(u prahu)
koncentrat paradajza
sol i biber,lovor
Ako je meso u komadima,treba ga samljeti.
Zatim mesu dodati sitno isjeckani luk(moze se izrendati),suhu slaninicu na sitno isjeckanu,jaje,biber,soli,ali jako malo,ako je suho meso slano.
malo persunovog lista,pa sve dobro izmijesati.
Listove kiselog kupusa oprati,nozem odsjeci zadebljani dio lista,pa nadjevati sirovim nadjevom.
Na sredinu staviti nadjev,zatim jednu stranu lista presaviti,urolati nadjev,pa prstom utuskati onu stranu lista koju nismo presavijali...ako je previse kupusa ,malo odsjeci.
Pokidane listove ili komadice kupsa sloziti na dno serpe u kojoj ce se sarma kuhati,zatim sloziti sarmu u krug ,tako da sredina bude prazna.
U sredinu dodati suha rebra i kobacicu.
Zaliti vodom i pustiti za zavri,zatim smanjiti temperaturu i kuhati na laganoj vatri,sve dok se riza ne skuha i kupus omekani.
Zaprziti na kraju i pustiti da se sve sastavi i malo odstoji,pa posluziti.
Pretezno se sluzi uz domaci kruh.
Isto tako se radi i u dijelu bosne odakle je moj muz,ali se prave manje sarme i ne stavlja se zaprska,nego se pusti da se voda u kojoj se kuhale sarme dobro ukuha i sluzi se sa projom od domaceg projinog brasna .
Beogradske ili restoranske sarme
kiseli kupus
mijesano meso
(svinjetina,junetina)
suha slanina
luk
riza
suha rebra,kolenica
suh papricice
brasno,ulje
Na vecem dijelu ulja isprziti luk koji sitno isjeckamo,dodati meso,sol,biber,zacine,crvenu papriku,pa sve proprziti.
Kada je meso proprzeno,dodati rizu i sjeckanu slaninu
Kupus oprati u hladnoj vodi,ukloniti zadebljanje sa listova,pa nadjevati sarme.
Na sredinu staviti malo nadjeva,preklopiti lijevu i desnu stranu i zarolati.
sarme ne smiju biti velike i praviti ih sve iste.
sloziti u lonac,pa nakon prvog reda dodati rebarca i slagati dalje dok se sve ne sloze.
Zaliti vodom i staviti da prokljuca,zatim smanjiti na manju temperaturu i kuhati oko 2 sata
Pri kraju napraviti zaprsku od brasna i malo crvene paprike.
Projice su obavezne uz ovakvu sarmu.
Ja ih volim na sve nacine,ponekad mi zeludac lakse podnese sarmu u kojoj se meso najprije proprzi,a nekada je i sa sirovim nadjevom dobra...kod mojih ukucana prolaze sve verzije jer volimo sarmu,malo djecica ne ljube kiseli kupus,no sve se mora jesti.
moze i ovako kao Podvarak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment