Mantije
Sam naziv"Mantije",za mene je bila nepoznanica jer i pitu sam pocela praviti upoznavsi svoga muza,a sada i Mantije,hm ??
Nasla sam recept i cekala pogodno vrijeme (bolje receno da budem sama kuci)da se prihvatim posla.
Ne mogu reci da mi tijesta ne idu od ruke ali vjerujem da i vi imate nekada dan koji bas nije dan za pravljenje jela koje ste smislili,tako bolje sacekati pogodno vrijeme,e tako sam i ja docekala i dala se na pravljenje'
"Mantija",koje su inace Kosovski specijalitet.
Ova pita je kraljica pita na Kosovu,kako tvrdi i Valerija10,ciji sam recept doslovno pratila i uspjela da napravim divnu pitu,koja se meni vise svidjela u sirnoj verziji .
moji su ostali neodlucni jer su obje verzije,mesna i od sira podjenako ukusne ,na razlicini nacin,tako da su prihvatili obje.
Lagano se prave,samo teba pratiti RECEPT.
tijesto
700gr brasna
1.5 zlicica soli
400ml vode
U posudu od mixera staviti brasno,sol,i vodu i lagano zamijesiti tijesto.
Ja sam ga ostavila u zdjeli u kojoj sam mijesila 30 minuta.
U meduvremenu napraviti nadjev od mesa
40gr maslaca
1 glavica luka
500gr mljevenog mesa
1 zlicica vegete
1/2 zlicice soli
1/2 zlicice bibera
**125gr maslaca za kore
Na maslacu prziti sitno isjeckan luk,da postakli.
dodati meso i sve zacine i pustiti da se pirja dok voda ne ispari.
Pustiti da se nadjev prohladi.
Sada odmoreno tijesto podijeliti na 8 jednakih kuglica/hljepcica.
Svaku lopticu premazati maslacem i ponovo pustiti da odmaraju 20-ak minuta.
ako je u prostoriji toplo,tijesto se moze ranije razvlaciti jer se dovoljno opustilo i fino ce se razvlaciti zbog topline u prostoriji.
Svaku kuglicu malo razvijte oklagijom ,zatim polako rukama sirite dokle mozete(50x70cm,da se dobije kora tankog vucenog tijesta.
Kada je prva kora razvucena,premazati je maslacem,pa na nju sloziti drugu koru koju treba razvuci na istu dimenziju i svaku slijedecu koru tako razvijati i premazivati maslacem.
Ako su krajevi ostali previse debeli,slobodno ostrim nozem odrezite deblji dio.
Ja sam ostavila i nije nam smetalo kod mesnog nadjeva,ali sa sirom je drugacije,tako da cu slijedeci puta i ja odrezati deblje dijelove.
koru ,tako razvucenu,izrezati na 15 -es jednakih kvadratica.
svaki kvadratic napuniti nadjevom od mesa,zatim spojiti dijagonalne strane,pa stranu gdje su spajane ,staviti prema dole u malsacem premazanu tepsiju(30x20cm),kao kada slazete buhtle.
Kada ste popunili tepsiju,premazite Mantije odozgo sa preostalim maslacem..ja sam cetkicom premazala i sa strane svaku mantiju.
Ako pravite sa sirom..postupak pripreme tijesta je isti,samo u nadjev od sira dodati jaj i malo posoliti ukoliko sir nije slan.
Mantije peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C oko 40-ak minuta.
Posluziti uz jogurt,kiselo mlijeko ili uz salatu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment