Pages

.

Mantije

2011-10-011

Sam naziv"Mantije",za mene je bila nepoznanica jer i pitu sam pocela praviti upoznavsi svoga muza,a sada i Mantije,hm ??
Nasla sam recept i cekala pogodno vrijeme (bolje receno da budem sama kuci)da se prihvatim posla.

Ne mogu reci da mi tijesta ne idu od ruke ali vjerujem da i vi imate nekada dan koji bas nije dan za pravljenje jela koje ste smislili,tako bolje sacekati pogodno vrijeme,e tako sam i ja docekala i dala se na pravljenje'
"Mantija",koje su inace Kosovski specijalitet.

Ova pita je kraljica pita na Kosovu,kako tvrdi i Valerija10,ciji sam recept doslovno pratila i uspjela da napravim divnu pitu,koja se meni vise svidjela u sirnoj verziji .

moji su ostali neodlucni jer su obje verzije,mesna i od sira podjenako ukusne ,na razlicini nacin,tako da su prihvatili obje.

Lagano se prave,samo teba pratiti RECEPT.

_DSC0046



tijesto
700gr brasna
1.5 zlicica soli
400ml vode

U posudu od mixera staviti brasno,sol,i vodu i lagano zamijesiti tijesto.
Ja sam ga ostavila u zdjeli u kojoj sam mijesila 30 minuta.

U meduvremenu napraviti nadjev od mesa

40gr maslaca
1 glavica luka
500gr mljevenog mesa
1 zlicica vegete
1/2 zlicice soli
1/2 zlicice bibera

**125gr maslaca za kore

Na maslacu prziti sitno isjeckan luk,da postakli.
dodati meso i sve zacine i pustiti da se pirja dok voda ne ispari.
Pustiti da se nadjev prohladi.

Sada odmoreno tijesto podijeliti na 8 jednakih kuglica/hljepcica.
Svaku lopticu premazati maslacem i ponovo pustiti da odmaraju 20-ak minuta.

ako je u prostoriji toplo,tijesto se moze ranije razvlaciti jer se dovoljno opustilo i fino ce se razvlaciti zbog topline u prostoriji.

Svaku kuglicu malo razvijte oklagijom ,zatim polako rukama sirite dokle mozete(50x70cm,da se dobije kora tankog vucenog tijesta.

2011-10-012


Kada je prva kora razvucena,premazati je maslacem,pa na nju sloziti drugu koru koju treba razvuci na istu dimenziju i svaku slijedecu koru tako razvijati i premazivati maslacem.

Ako su krajevi ostali previse debeli,slobodno ostrim nozem odrezite deblji dio.
Ja sam ostavila i nije nam smetalo kod mesnog nadjeva,ali sa sirom je drugacije,tako da cu slijedeci puta i ja odrezati deblje dijelove.

koru ,tako razvucenu,izrezati na 15 -es jednakih kvadratica.

svaki kvadratic napuniti nadjevom od mesa,zatim spojiti dijagonalne strane,pa stranu gdje su spajane ,staviti prema dole u malsacem premazanu tepsiju(30x20cm),kao kada slazete buhtle.

Kada ste popunili tepsiju,premazite Mantije odozgo sa preostalim maslacem..ja sam cetkicom premazala i sa strane svaku mantiju.

_DSC0032

Ako pravite sa sirom..postupak pripreme tijesta je isti,samo u nadjev od sira dodati jaj i malo posoliti ukoliko sir nije slan.

_DSC0077



Mantije peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C oko 40-ak minuta.

Posluziti uz jogurt,kiselo mlijeko ili uz salatu.

No comments:

Post a Comment