Slatkis
Tek tako,malo slatkog ,neka se nade.
Potrebno je slatko prhko tijesto,zasladeno kondenzovano mlijeko,brasno maslac,jaje,secer...nije puno namirnica ali su bas simpaticne ove male pitice.
ili
otopiti pola vrecice Jeresy karamela sa vrhnjem za kuhanje i malo maslaca..dobit cete pravi karamel.
svako od vas ima svoj recept za prhko(sipkavo0 tijesto,ja pretezno radim sa
Karamel korpice
1 casom (od 250ml)brasna
60 gr maslaca
1 zumance
voda po potrebi
Tijesto stavim u multipraktik i kasnije zamotam,ostavim u frizider da odmori.
Odmoreno tijesto razvijem,rzem kruzice..velicina zavisi od kalupa koji imate,slozim ih u kalup,izbockam viljuskom i jos kratko vratim u zamrzivac(3 min)i ravno iz zamrzivaca u zagrijanu rernu.
Tijesto ne treba da se zamrzne,samo da bude "kruto" ,tako da se ne smanji prilikom pecenja.
Peci oko 10 minuta.Ostaviti da se hlade.
Karamel
U serpicu(ja radim u manjoj teflonskoj tavi ,namjenjenoj samo za ovo mlijeko) staviti zasladeno kondenzovano mlijeko ,kupljeno ili napravljeno domace,maslac(50gr),zlicu meda ili golden sirupa,pa na niskoj temperaturi mijesati da se maslac istopi i mlijeko zgusne u karamel.
Dobivenim karamelom napuniti kosarice od tijesta.
Mogu se preliti cokoladom ili kao ja iskoristiti bjelanjak i od njega umutiti snijeg sa 50 gr secera,1 zlicica kokosa,zatim staviti u vrecicu za ukrasavanje i istisnuti po malo na svaku kosaricu ..vratiti u rernu da prosusi bjelanja..ne znam tocno ,mozda 10 minuta na 100C.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment