Pages

.

15-esti Rodendan !!

_DSC0082


Eh,nije to ni bilo tako davno,ali djeca rastu kao iz vode...
Samo smo obiljezili dan kada nam se rodilo drugo dijete,onako u okruzenju porodice,kuma i nama jako dragig ljudi,nasih Simica !!!!!

Moj sin nece,za sada,nikakvu drugu tortu osim Tiramisu,tako da svake godine pravim istu tortu,sa malim promjenama,tek da ne bude bas,bas potpuno ista.


TIRAMISU TORTA


_DSC0081


Biskvit

6 jaja
200gr secera
300gr brasna
40gr gustina
1zlicica(puuna) prasaka za pecivo

30ml kave za pokvasiti biskvit+2 zlice likera od kave

Jaja i secer mutiti dok se secer ne istopi i smjesa postane svijetla,te udupla volum.
Prosijati brasno sa praskom za pecivo i rucno sastaviti sa smjesom od jaja.

Kalup (26cm)obloziti papirom za pecenje i sipati dobivenu smjesu.

Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 170C oko 40 minuta..ako povecate temperaturu i pecenje ce biti krace ,ali postoji mogucnost da tijesto ostane sirovo unutra,jer ima dosta brasna.

Ja sam vec pravila ovaj biskvit i pokazao mi se dobar,pa sam ga ponovila,a vi mozete napraviti obicani biskvit,....koliko jaja ,toliko zlica secera i brasna,takoder je dobar,ali meni kada se nakvasi kavom postane gnjecav i ne odgovara mi jer tortu pravim dan unaprijed,znaci odstoji dan,mozda dva.

Ako se koristi obican biskvit,tada je pozeljeno tortu jesti istog dana ..bas zbog one gnjecavosti biskvita koji sam pomenula u gornjem textu.

Pecen biskvit prerezati 2x tako da se dobiju tri kore.

Svaku koru zaliti sa mjesavinom kave(crna turska kava) i likerom od kave,ja sam dodala i zlicu ness kave jer volim taj okus.

Zatim prvi sloj tj. biskvit poloziti na tacnu ,na kojoj ce se posluziti torta,staviti obruc od kalupa u kojem se torta pekla ..

Ja koristim obruc koji se moze pomicati na zeljenu velicinu jer kalup koji smo koristili dok pecenja,bude veci od pecenog biskvita,jer biskvit se smanji hladenjem,tako da se moze koristiti i obruc od manjeg kalupa.

Premazati kremom za koju vam je potrebno:

4 zumanceta
100gr secera
(sitni je bolji,brze se otopi)
100ml Marsala vina
(slatko vino,moze biti zamjena,Port,Madera)
700gr mascarpone sira
400ml vrhnja za slag


Zumanca i secer tuci da zapjene,zatim ih staviti iznad tople kupke i dalje ih mijesati dok se smjesa ne zgusne..kao sato za palacinke.

Mascarpone sir staviti u dublju zdjelu ,pa sipati smjesu od zumanaca i lagano sve spojiti.
Vrhnje umutiti u slag ,pa i njega dodati u smjesu...sve spojiti i premazivati slojeve torte.

Ako imate dovoljno smjese,ostaviti za premazivanje torte okolo.
Ja sam to uradila sutradan kada se torta fino ohladila i stegnula.

Jos sam umutila 2 slaga(Podravkina u prahu)i neskafu u prahu,da dobije krem boju i time ukrasila tortu..odozgo sam stavila cokoladne bombonice s okusom kave.


_DSC0089

Eto tako je htio ,tako je napravljeno..njemu se svida,ja sretna da sam pogodila okus po njegovoj zelji !!!!!!!


_DSC0083



Sretan rodendan dragi moj sine !!!!


Bilo je jos par kolacica,kao

Boem kocke


_DSC0004


Halva sa orasima
,
koja me je jako odusevila

2011-10-01

Jedini dodatak je bila vanilia-burbon koji je zaista dala predivan okus !!

_DSC0060

No comments:

Post a Comment