Pages

.

Tek tako

Nisam raspolozena ovih dana.
Briga i problema koliko covjeku bas nije potrebno,ali zivot je takav,jesti se mora,pa barem i nesto najskromnije.

Nemam volje da se zadrzavam u kuhinji iako nam temperatura bas pogoduje za tople juhice i kruhice.

Evo jedne kremaste juhice za ljubitelje ribljih/morskih delicija.


_DSC0014


KREMASTA JUHA OD DAGNJI


1kg dagnji
250ml bijelog vina
60gr maslaca -
8kom. mladog luka(1/2 glavice obicnog)
1/2 zlicice curry praha
35gr brasna
250ml juhe od povrca(riblje)
500ml vode
1zlica paradajz pire
180ml vrhnja za kuhanje
1 zlica persuna ili kopra(sjeckan)


Priprema

Dagnje ocistiti i staviti u lonac,
zajedno sa vinom da se kuhaju.

Pustiti da zavrije, pa smanjiti temperaturu
te ih tako kuhati oko15 minuta.

Odstraniti neotvorene dagnje, ostale
staviti u cjedilo i sacuvati tekucinu
koja se iscjedi.

Zagrijati maslac, dodati isjeckan luk pa
prziti da uvene, dodati curry i brasno
skloniti u stranu, pa sipati juhu i
ponovo vratiti da se juha zgusne.

Prvo dodate tekucinu od dagnji, pa poslije
dodavajte ostalo.

Vratiti dagnje u juhu i pustiti da
se kuha jos 2 minuta.

Dodati vrhnje i persun/kopar.

_DSC0021


Servirati toplo!


Dagnje mozete povaditi(kao ja)pa staviti u juhu ili staviti cijele
po vasem izboru..

Ne morate sve Dagnje upotrijebiti za juhu ,neke mozete preliti vrelim maslacem sa zacinskim travama.

_DSC0025


Ja si napravim maslac sama,dodam zacinske trave,izraden maslac ponovo vratim u frizider i po potrebi koristim..mozete ga napraviti u cetvrtastom obliku ili kao "kobasica" sto je cesci oblik jer je pogodniji za rezanje i serviranje.



Jos jedna ideja za brzi rucak/veceru ili toplo predjelo.

Puzici od brzog lisnatog tijesta i nadjeva po zelji,tuna,

_DSC0899

losos

_DSC0889

ili mozete napraviti po ovom receptu ,od kukuruznog brasna.

008

No comments:

Post a Comment