Pages

.

Univerzalno dizano tijesto



Cesto se nade pod nazivom "Ludo tijesto" i gotovo svaka domacica zna za njega. Meni je jako fino,posebno ga volim zbog mekoce,jedino ga ne volim drzati dugo u frizideru kako pojedini recepti nalazu. Za mene je ovo tijesto prvensveno dobro jer moze posluziti za pravljenje slatkog i slanog zalogaja,s time da u toku pripreme morate odluciti koliko cete tijesta za sta koristiti,pa za slake delicije dodati vise secera,a slanim so. Ovo je moja mjera ,koju ja pravim,a mozete je naci i medu mojim receptima.


Univerzalno dizano tijesto

1kg brasna
1 suhi kvasac(10gr)
200ml jogurta
500ml mlijeka

  1 zlica secera
2 praska za pecivo
2 jaja


Brasno prosijati,napraviti udubljenje i dodati suhi kvasac,secer i malo soli.
mlijeko ugrijati,sipati pola u brasno a u ostatak dodati jogurt i jaja i vilicom malo razmutiti,pa tako razmuceno dodati u brasno.
mixerom zamijesiti tijesto.

Svakako da se moze i rucno,kao i svako tijesto..sve je isto samo sto umijesto mixera,rukom lagano idemo u krug po vangli ili u cemu mijesimo ,svaki puta dohvatajuci brasno i sve tako dok se ne napravi fino homogeno tijesto koje se ne lijepi za ruku ali bude mekano.

Pokriti tijesto prozirnom folijom i ostaviti da se poveca volumen.
U zimskim danima traje malo duze zbog niske temerature u samoj prostoriji,dok ljeti tijesto naraste  jako brzo..visoka temperatura pogoduje aktiviranju kvasnih gljivica i tijesto postize brze zeljeni volumen.

Ja sam tijesto koristila za  kruh sa suhim paradajzom,bosiljkom i svjezim sirom,te za paj  sa sirom i tikvicama.

Veci dio sam uzela za kruh,a manji za paj.



Kruh sa paradajzom,bosiljkom im svjezim sirom

dizano tijesto
10-ak susenoih paradajza iz ulja
1 grancica svjezeg bosiljka
200gr svjezeg sira

Veci dio dizanog tijesta razaljati u pravougaoni oblik,premazatiti sa malo maslaca,zatim posuti isjeckanim susenim paradajzom iz ulja,svjezim listicima bosiljka i dodati preko svega svjezi kravlji sir.

sve zamotati u rolat,zatim rasjeci po sredini,ali ne do kraja,tako da od spojenih strana,pocmete plasti pletenicu i na kraju je savijete kako vama najvise odgovara



Peci na 200C oko 30 minuta..mozda mora i duze ako vam je tijesto debvelo..tako da se treba orijentisati na rernu,otprilike kada se lijpo zarumeni,kruh je pecen !!


Paj od dizanog tijesta,tikvica i svjezeg sira

1 tikvica
2 cenja cesnjaka
1 grancica persuna
3 zlice maslinovog ulja
soli,bijelog bibera
250gr svjezeg sira
1 jajae
2 zlice kiselog vrhnja

Posudu u kojoj cete peci paj,malo namazati uljem.
Tijesto razviti tako da krajevi malo prelaze preko.



Persun i cesnjak usitniti i dodati maslinovo ulje,pa tom smijesom premazati polozeno dno tijesa.
Sir,jaje,malo soli i bibera,te kiselo vrhnje,izmijesati pa staviti preko tijesta.

Tikvice tanko isjeci,ako volite mozete ih malo prepeci na tavi,ja volim kada su hrskave !
takve zatim poslagati u krug ili jednu iza druge da se samo malo preklapaju jer se moraju ispeci.
Premazati ih ostatkom smjese persuna,cesnjaka i ulja.

Sada lagano preklopiti visak tijesta ka unutrasnjosti i staviti peci,na 200C oko 35-40minuta !!

1 comment: