Evo jos jedan u nizu Slavonski kolaca..izdasni,ne tako skupi i jako,jako ukusni !!
Od iste vrste tijesta pravim cokolanu pitu i pitu sa sirom.
Za tijesto je potrebno:
300gr brasna
1/2 vrecice praska za pecivo
200gr maslaca
100gr secera
2 zumanjka
1-2 zlice kiselogvrhnja
(prvo staviti 1 zlicu,pa ako treba dodati jos jednu)
limunova korica-narendati
Zamijesiti prhko tijesto.
Ako imate kuhinjsko pomagalo bice lakse,ako ne onda ovako:
U zdjelu prosijati brasno s praskom za pecivo.
Dodati na listice izrezan maslac(ja ga narendam)pa umrviti maslac u brasno da se dobije nesto poput mrvica..zatim dodati:secer,zumanjke,naribanu limunovu koricu,zlicu vrhnja pa zamijesiti prhko tijesto.
Umotati dobiveno tijesto u plasticnu foliju i ostaviti u frizider da odmara.
Odmoreno tijesto podijeliti na dva dijela.
Jedan dio staviti na dno tepsije u kojoj se pece kolac,a drugi preko nadjeva.
Nadjev za cokoladnu pitu:
6 zumanjaka
12 (punih)zlica secera
6 bjelanjaka-ulupati u snijeg
230gr oraha,mljevenih
100gr cokolade-otopljene
Zumanjke izmixati sa secerom da posvjetle i postanu pjenasti,dodati otopljenu i prohladenu cokoladu,orahe i na kraju lagano rucno umijesati ulupani snijeg od bjelanjaka.
Znaci ,razvaljano prvo tijesto polozimo u tepsiju,zatim stavimo nadjev i preko pokrijemo sa razvaljanim drugim dijelom tijesta..izbockamo malo vilicom ili vrhom tankog noza i stavimo peci na 180C oko 50minuta.
Toplu pitu posuti secerom u prahu !
Nadjev za pitu od sira:
700gr svjezeg sira
200gr secera
4 bjelanjaka
2 zlice griza
2 vanilin secera
korica limuna-narendana
Bjelanjke ulupati u cvrst snijeg uz postepeno dodavanje secera.
Pazljivo mijesajuci dodati ocijeden i propasiran sir,rendanu koricu limuna,griz i vanilin-secer.
Ja sir ocijedim i izmutim u procesoru za hranu(multipraktik) jer je jako mekan i obavezno dodam griz da bi nadjev mogao da se ispece i ostane stabilan pri sjecenju gotove pite.
Ako imate sir koji je suh,tada ne treba dodavati griz!!
I kod ove pite tijesto se podijeli na dva dijela.
Razvije se prvi dio,stavi u tepsiju ,nadjev i pokrije drugim dijlom.
Pece se u predhodno zagrijanoj rerni na 180c 50-60 miuta.
Posuti secerom u prahu prije serviranja .
*Lim/tepsija za pecenje u kojoj sam pekla bila je 30x20cm.
No comments:
Post a Comment