Ovog puta smo se pocastili Tunom.
Posto smo uvijek podjeljeni na crveni i bijeli umak,tako sam i ovog puta pravila pola-pola,no mjere cu napisati za 4-5 osoba(sve zavisi koliko tko moze pojesti)
Ja uvijek kupujem 800gr-1kg ribe.
To je cista filirana riba i ima zaista dosta,ponekada ostane ,a vec nekoliko puta se pojede sve,samo zato sto ne jedu puno priloga,koji bas i nije potreban uz pecenu ribu dok umak ipak trazi malo "garnira".
Tuna u crvenom umaku
800gr-1kg Tune(Tunj)
1 konzerva paradajza,da bude isjeckan i bez kozice ili
4 -5 svjezih paradajza,ukloniti kozicu i sjemenke.
1 velika glavica luka
cesnjak-po zelji,3 cesnja,sasvim dovoljno
1 zlica kapara
1 zlica isjeckanih crnih maslina
maslinovo ulje-po potrebi
usitnjeni persin-po potrebi
soli i bibera,po vasem okusu
Tunu narezite na prst debele snite/fete,posoliti i pobiberit,te zapeci s obje strane..ne do kraja,mora ostati crveni prsten po sredini fete.
Na istom ulju lagano dinstati luk,dodati cesnjak i persin.
Dodati paradajz,koji god da koristite..dinstati jos nekoliko minuta,ustvari dinstati dok se ne postane gusti umak,sada vratite ribu u umak i dolijte oko 2dcl vode,sve zavisi koliko volite umak da bude gust..jos malo posoliti i kuhati na laganoj vatri uz povremeno protresanje tave.
Sluziti s kuhanim krompirom ili palentom.
Tuna u umaku od senfa
Kolicina tune je oko800gr-1kg
maslinovo ulje-po potrebi
1 jaje
2 zlice senfa
2 dcl ribljeg ili povrtnog temeljca
1 dcl bijelog vina
persin-po potrebi
Tunu proprziti s obje strane,skloniti u stranu.
U zdjeli napraviti umak od temeljca,senfa,vina,jajeta i sve to sipati u tavu u kojoj smo pekli Tunu...vratiti na sporet i na sasvim tihoj vatri kuhati da se stvori gusti umak i vino ishlapi.
Sluziti toplo s kuhanim krompirom ili palentom.
Recept je od gosp.Zlatka Gala iz njegove knjige "Kusaj i slusaj Dalmaciju 2 "
No comments:
Post a Comment