Pages

.

Slatki Uskrsnji vijenac

Ponovo pripreme za blagdane..razmisljanja sta i kako ,da ne bude sve doslovno isto...
Mislim da ove godine nece biti puno spremanja jer su ljudi spojili dobro s korisnim i svako je otisao gdje je mogao,samo sto dalje od kuce i posla,ostali smo mi stariji koji bas nismo ludi za nekim provodima i zelimo si provesti ove praznike u krugu porodice.


Add caption



           Slatki vijenac

600gr brasna
1 zlicica mix zacina(kao za medenjake)
1 zlicica soli
60gr maslaca
200gr secera
20gr svijezeg kvasca
200gr suhih brusnica
100gr cokoladnoh kapljica
370ml toplog mlijeka
2 jaja

     Od namirnica u popisu zamijesiti tijesto.
Prvo aktivirati kvasac sa malo toplog mlijeka i brasna ,te zliciom secera.
Aktivirani kvasac dodati u preostalo brasno,zatim dodati otopljeni maslac i blago umucena jaja te preostalo mlijeko...sve zamijeiti u glatko tijesto.

Pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom mijestu da uveca volumen.

Nakon sat,dva,koliko treba tijestu da naraste,podijeliti tijesto na dva dijela,svaki dio rastanjiti u obliku "kobasice",zatim isplesti pletenicu,pa je smotati u krug,spojiti krajeve.
Tako  staviti na papirom oblozen lim za pecenje..u sredinu staviri uljem premazanu salicu da se vijenac nebi zatvorio.

Pustiti jos nekoliko minuta da tijesto ponovo pocme rasti,premazati zumanjom ili bjelanjkom,te posuti listicima badema.

Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C oko 40 minuta.



Add caption

Peceni vijenac,izvaditi na resetku da se hladi.
Napraviti preljev od secera i limunovog soka i preliti vijenac odozgo.

Preljev od secera, pravite po zelji da bude gust kako bi se zadrzao na povrini tijesta..na 100gr secera u prahu,dodati malo limunovog soka!

Add caption



   Uskrsnji muffin

370gr brasna
1 zlicica praska za pecivo
200gr suhih brusnica
100gr cokoladnih kapljica
(bijela cokolada)
160ml ulja
250ml vocnog jogurta
2 jaja
180gr secera
limunova korica,malo cimeta

     Jednostvano spojiti suhe i mokre sastojke,podijeliti po kosaricama  ili kalupima u kojima cete ih pec i.

Peci na 200C oko 25 minuta



Add caption


original recept
Takoder razmutiti secer i limunov sok(samo par kapi da se dobije gusta secerna smijesa) i napraviti krizice na povrsini muffina.

No comments:

Post a Comment