Pages

.

Grisini/pizza/calzone




Ne znam kako tko  ali ja koristim jedno osnovno tijesto za grisine,pizzu i calzone.
Razlika je u dodavanju zacina u tijesto,pa i samo oblikovanja,zavisno sta sam rijesila da pravim.

moja osnovna mjera za tijesto :

500gr brasna
7gr suhog kvasca(moze i svjezi u zamjenu)
1 zlicica secera
3 zlice maslinovog ulja
 1 zlicica morske soli
310ml tople vode


GRISINI

Za njih u osnovno tijesto dodam jos:

50gr parmezana
4 cesnja cesnjaka
koliko mstane u saku ruke isjeckanog bosiljka
nekoliko cherry rajcica

Zamijesiti tijesto,pustiti da se poveca volumen.
Istresti na dasku za mijesenje tijesta,razviti krug,kao za pizzu.staviti tu bosiljak,cesnjak i parmezan ,pa sve premijesiti..ponovo napraviti kuglu,malo spljostiti i oznaciti rez kao za pizzu,tako i prerezati,pa praviti grizine ili duguljaste kruscice,koje udubite drvenom kuhacom nna povrsini(napravite kao kanal,pa tu slozite  rajcice.



Slozite na pleh za pecenje,malo pokvasiti sa maslinovim uljem i peci na 200C  dok ne porumene.




CALZONE

Osnovno tijesto podijeliti na 4 manje porcije.
Svaki dio raviti u krug,puniti nadjevom po zelji.

Ja sam ovog puta pravila sa Tunom iz konzerve.

Napravila sam paradajz umak
1 luk
1 konzerva paradajza u kockicama
bosiljak
sol,biber,
tikvica,sampinjoni

Izdinstati luk,dodati konzervu paradajza i pustiti da lagano kuha/dinsta se,pred kraj isjeckati tikvicu i par sampinjona,zaciniti po ukusu.
Tim nadjevom puniti Calzone,zatvoriti i premazati maslinovim uljem..peci na 200C oko 20 minuta,mozda i malo vise .



No comments:

Post a Comment