Torta Kamelija
Ne znam odakle joj to ime ali eto ,kao i sve ostale torte i kolaci ,dobila je ime tko zna od koga i gdje..ja sam je nasla pod tim imenom,zapisala osnovne namirnice,a postupak rada rijetko kada sam i pisala ,jer sve se svodi na zamuti ,sastavi,prospi i ispeci,
Sporeti su svi bili isti na drva ili na struju i svi su radili na isti nacin.
Nije bilo tocnog preciziranja u temperaturi i vremenu pecenja,nego onako ,odokativno...
Evo kako sm ja radila :)
Potrebne su 3 biskvitna tijesta.
I biskvit:-5 bjelanjaka
-100gr secera
-100gr mljevenih oraha
-1 zlica brasna
-1zlicica praska za pecivo
Umutiti bjelanjke sa secerom ,pa na kraju dodati prosijano brasno sa praskom za pecivo.
Kalup za tortu(26cm)obloziti papirom za pecenje,istresti dobivenu smijesu i peci na 180C oko 25-30 minuta.
Pecenu preokrenuti na drugi papir ,posut malo secerom,skinuti kalup i papir za pecenje koji se nalazi sada na vrhu i pustiti biskvit da se ohladi.
II biskvit:
-5 bjalanjaka
-100gr secera
-100gr kokosa
-1 zlica brasna
- 1 zlicica praska za pecivo
Umutiti bjelanjke sa secerom ,pa na kraju dodati prosijano brasno sa praskom za pecivo.
Kalup za tortu(26cm)obloziti papirom za pecenje,istresti dobivenu smijesu i peci na 180C oko 25-30 minuta.
Pecenu preokrenuti na drugi papir ,posut malo secerom,skinuti kalup i papir za pecenje koji se nalazi sada na vrhu i pustiti biskvit da se ohladi.
III biskvit:
-4 jaja
-2 zlice secera
-2 zlice kakaoa u prahu
-3 zlice brasna
-1 zlicica praska za pecivo
Jaja mozete mixati odvojeno ili skupa kao ja..znaci jaja i secer dobro umutiti da postanu barsunasta i pjenasta,zatim rucno dodati bkakao,brasno i prasak za pecivo koji prosijete prije nego dodate u jaja.
Sve istresti u pripremljeni kalup istih dimenzija kao za predhodna dva biskvita i peci na 180C,oko 25 minuta.
Ohladiti.
Krema
10zumanjak
300gr secera
5 zlica brasna
500ml mlijeka
250gr maslaca
500ml vrhnja za slag
Cokoladna glazura
-200gr cokolade
-2 zlice ulja
Zumanjke dobro izmixati sa secerom,a mlijeko staviti da prokuha,zatim vrelo mlijeko sipati u smijesu zumanjak,pa lagano izmijesati,sada ponovo tu smijesu vratiti u serpu gdje je bilo mlijeko i nastaviti sa kuhanjem dok se ne zgusne u gustu kremu.
Prohladiti ,pa dodati umuceno slatko vrhnje.
Tom kremom filovati tortu.
Ostaviti malo kreme da se ukrasi torta sa strane .
Na tanjur/tacnu?? za tortu,staviti prvi biskvit,pa staviti obruc od kalupa manjeg nego kalup u kojem se pekla torta,da bi stiti kremu da ne curi,zatim slagati tortu do kraja.
Ostaviti tortu u frizider preko noci.
Sutradan premazati gornji dio nekom kiselkastom marmeladom ili demom,pa preliti cokoladnom glazurom..ponovo pustiti da se cokolada stegne,pa ukrasiti sa ostatkom kreme.
Slika presjeka je loseg kvaliteta,ali tek toliko da vidite kako izgleda!!
Mene licno posjeca na Rafaelo tortu..ali kao sto sam rekla puno naziva se moze naci za jedan teisti kolac ili tortu !!;)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment