Pages

.

Pita s povrcem

_DSC2550

Tijesto
125gr maslaca
250gr brasna
3 zlice hladne vode

Nadjev
1 zlica ulja
1 manja glavica luka
1 manja crvena paprika
1 manja zelena paprika
150gr tikve/bundeve(moze batat)
1 obicni krompir
100gr brokuli(moze tikvica)
1 mrkva

Umak
20gr maslaca
3 zlice brasna
250ml mlijeka
2 zumanjka
60 gr sira(chedder)

Napraviti tijesto od 125gr maslaca,brasna i vode.

Tijesto zamotati u prozirnu foliju i pustiti da odmara u frizideru 20 minuta.

Odmoreno tijesto podijeliti na dva dijela,jedan za dno pite,a drugi za trake od tijesta,kojima cete prekriti pitu.

Trake napravite odmah i ostavite u frizider,pa kada se stegnu,prepletite mrezicu!

Razviti tijesto i staviti u kalup za pite(sa pomicnim dnom),nabockati i ostaviti samo 5 minuta u zamrzivac(samo ako je tijesto jako mekano),ako nije tijesto previse mekano tada ga odmah stavite peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C,20 minut


Dok se tijesto pece pripremiti nadjev.

Na 1-oj zlici ulja preprziti sitno isjeckani luk,pa dodati papriku,a ostalo povrce izrezati na kockice i skuhati da omekani,procijediti od vode(sacuvati vodu).

Svo povrce sastaviti zajedno u jednu zdjelu.


U tavu dodati preostali maslac(20gr),pa dodati 3 zlice brasna,prziti 1 minut,zatim podliti mlijekom i kuhati dok se umak ne zgusne.

Dodati 2 zumanjka i povrce iz zdjele ,pa sve sastaviti.


Zaciniti po ukusu!
k tome dodati i sir ( chedder)pa sve sipati u tijesto koje smo predhodno pekli.

_DSC2536


Poravnati nadjev,pa poslagati izrezane trake,isplesti kao mrezu ili kako hocete,mozete samo tvrdo tijesto narendati odozgo,ako vam je tako lakse!

Ponovo vratiti pitu da se pece 30 minuta,odnosno dok porumeni.
Posluživanje

_DSC2550

Servirati uz sir,kajmak ili salatu !


Ako ste sacuvali vodu od povrca,dodajte malo zacina za juhu i od preostalih bjelanjaka i griza napravite noklice ,pa ih skuhajte u toj vodi koja moze biti kao povrta juha s noklicama,ostavite i malo povrca...tako dobijete juhu i pitu !!;)

Eh,jos da zasladimo !!!;

_DSC2488
Iako su brzinski deserti,svejedno su ukusni...krem sir i vrhnje,sa malo limunove korice i sasvim malo dodanog secera u prahu!!!!!

No comments:

Post a Comment