Pita od datula/urmi i oraha
Ne sjecam se vise gdje sam prvi puta probala datule/urme??
Volim ih iako ih u mjestu gdje sam rodena nema,znaci nisam ih jela u ranom djetinjstvu,najvjerojatnije dolaskom u Istru i pocecima mojeg skolovanja,
Tu sam se susrela i sa maslinom koji takoder obozavam,pa zatim morskom hranu,ne volim je pretjerano ,ali je jedem!!
Imam par poslastica koje redovno pravim i zadovoljna sam jako s njima.
Kao npr. ova pita s datulama/urmama
Tijesto -
250gr maslaca
3/4 case secera
1 vanilin secer
2 case brasna
1 zlica mlijeka
Nadjev
400gr datula/urmi
1/4 case smedeg secera
1 zlicica cimeta
1 casa oraha(sjeckanih
Datule(bes kostice)preliti vrelom vodom(da budu potpuno u vodi)!
Pustiti da stoje 5 minuta, zatim ocijediti svu vodu, pa ih samljeti.
Kada su mekane ja ih rucno dobro izmijesam i one dodu kao pekmez ili mozete mixerom,to isto da uradite .
Dodati secer i cimet, ako volite malo limunove korice i soka !
Napraviti tijesto i podijeliti na dva dijela.
Prvi dio razviti na papiru za pecenje i staviti u tepsiju
(16×26cm),pa premazati nadjevom.
Razviti drugi dio tijesta, na isti nacin, pa pokriti nadjev
(tako da vam papir bude gore!)
skinuti papir
s tijesta, bocnuti viljuskom na par mijesta i staviti peci
na 180C oko 30 minuta, tj.da dobije rumenu boju!
Peceno posuti secerom u prahu i pustiti da se ohladi !
Isjeci na snite i posluziti !!
Sa istim nadjevom mozete nadjenuti dizano tijesto(kuglof,strudlu)
Od 500gr brasna,15-20gr kvasca,80-100gr maslaca,2 jaja,200ml toplog mlijeka,malo rendane korice limuna,zamijesiti tijesto,ostaviti da nadode,premijesiti,razviti u kvadratni oblik,saviti u savijacu.
Mozete ostaviti tako ili savijeno staviti u kalup za kuglof,premazati umucenim jajetom i pustiti jos
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment