Pages

.

PUNJENA,PECENA BUNDEVA/TIKVA



Nije da smo bas ludi za bundevom,ali svako toliko je pripremim .
Pomalo navikavam svoje ukucane jer ja sam je jela od malih nogu,pa sam navikla i meni je lijepa i u slatkim i u slanim jelima .

Baka je ,kradom od tate pekla u vanjskom sporetu,koji je sluzio za kuhanje krompira u zimskom periodu za svinje,pa je ujedno iskoristila i rernu.
Zvala bi me da sidem dolje,ispod kuce je bio veeeliki podrum,ali je to bilo sve cisto i uredno jer moj pok. Otac je bio "svojeglav";moralo je svako drvo biti isto odrezano i sve jednako slozeno za zimu,o ostalom da i ne pricam.
U jesen kada pocme berba kukuruza,tada je bio gl. vozac,pa tko uskoci da se poveze,povezen je,tko ne,valja mu pjesaciti!!!

Sve se znalo kad je cemu vrijeme,dorucak ,rucak,vecera,nista se nije mijenjalo ni kada se na njivi radilo,u isto vrijeme ,se sjedalo i jelo...ali je zato sve na vrijeme bilo gotovo.
ali da ja nastavim sa mojom bundevom:)
Baka je mene i naucila da jedem budndevu jer smo podkradom to jele ,samo nas dvije,ako bi slucajno tata vidio bundevu,prijsjelo bi joj ,jer je on smatrao da to samo svinje jedu,e pa prevario se !!:))


Punjena pecena bundeva

1 cijela bundeva(oko 3kg)
30gr maslaca
1 zlicica crvene paprike(one sto mirise na dim )
2 cesnja cesnjaka
150gr chorizo kobasice(moze domaca)
200gr bijelog poieceg mesa
1 zlica maslinovog ulja
1 glavica luka
1 crvena paprika
750-800ml pileceg temeljca(juhe)
malo saffrona
200gr arborio rize
(ili neku koju vi koristite)
150gr paradajza(isjeckati)
persunov list
40gr graska(zamrznuti)

Zagrijati rernu na 180C.
Bundevu oprati,posusiti papirnim ubrusom,zatim izrezati nozem poklopac na vrhu.
Poklopac otvoriti,pa zlicom pokupiti sve sjemenke(i sa poklopca).
Cesnjak protisnuti,otopiti maslac,pa pomijesati sa cesnjakom i paprikom.
dodati soli i bibera i tom smjesom namazati unutrasnjost bundeve.

<

staviti u tepsiju i peci oko 1 sat,tj dok ne omekani(noz lako prode kroz stjenku bundeve kad je pecena ).

U meduvremenu isjeckati kobasicu i piletinu.
N ulju malo proprziti kobacicu,izvaditi je zatim na tanjur i ostaviti na stranu,pa na istou masnocu dodati komadice piletine i njih lijepo proprziti .
Piletinu takoder izvaditi kod kobacice i ostaviti poklopljeno.
Sada u tavu dodati isjeckan luk,malo proprziti,dodati cesnjak i crvenu papriku.
Kada pocme da se siri miris paprike i luka,dodati rizu ,pa samo je pustiti da 'postakli',zatim sipati kutlacu po kutlacu zagrijanog temeljca u koji stevite saffron(ako imate).
Kada je riza skoro gotova,pocela da upija sve sokove,dodati paradajz, kobacicu i piletinu,zatim grasak i persunov list,koji isjeckamo.

Ostaviti rizoto na stranu.



Izvaditi pecenu bundevu,skinuti poklopac,pa puniti rizom.
Polopiti poklopcem i vratiti jos 20-ak minuta u rernu.

Pustiti da odstoji 10-ak minuta prije nego pocnete sjeci.
ako volite iscjedite krisku limuna po rizotu.
Prijatno!!


Recept je preuzet iz "Women's Weekly" magazina.

No comments:

Post a Comment