Pages

.

Povrce(Patlidzan)



Meni je jako smijesno kad moja djece kazu ,da ne vole patlidzan,a reci cu vam i zasto.
Jedan dan sam ispohovala patlidzane za musaku,ali sam bila jaaaako gladna i za sebe sam pripremila s malo PARADAJZ SOSA
(8 zlica maslinovog ulja
- 2 cenja cesnjaka/bijelog luka
- 1 zlica origana
- 1 zlica bosiljka
- 800gr svjezeg paradajza ILI iz konzerve
- 1 glavica luka
- 1 zeleni dio(pero,drska)celera
- morka so,svjeze mljeveni crni biber
- 1 zlica secera)
ozdozgo i malo sira,zapekla ispod grilla i uz salatu ,mislila da cu fino popuniti moj zeludac,ali ...moj sin je izasao iz sobe i rekao da mu nesto fino mirise,da li on moze to da proba,normalano,bila sam gladna ,ali ujedno sam ga morala testirati koliko on NE voli patlidzan!!??
Sjeo je ,ocistio tanjur i rekao:"Bas je fina ova piletina,mozes cesce da je pravis "!!!!:))
Od tada tzv"Pamigiana melanzane",bilo s piletinom ili s patlidzanom,prolazi bez problema,jer kad nesto vole ne znaju za razliku..

Danas sam za razliku od predhodnog jela ,pravila jedno jako brzo i nadasve ukusno jelo,meni je bilo glavno jelo,a muzu prilog,jer dok sam cekala da zavrsi rostilj,ja sam se najela ovih divnih patlidzana !!:D

PIZZETTE OD PATLIDZANA

2 patlidzana
2 mozzarelle
4 paradajza
malo bosiljka
1 cesanj cesnjaka
1 zlica pinjola
maslinovo ulje,soli


Priprema

Zagrijte rernu na 200°C.
Operite i posusite patlidzane, narezite ih na kriske/fete, debljine 1cm.
Malo ih premažite uljem pa prepecite u zagrijanoj gril tavi (oko 5 minuta).

Mozzarellu i paradajz narezite na kockice,ali izvadite sjemenke i kockice stavite u cjediljku da se iscjedi voda.

Usitnite skupa listice bosiljka, cesnjak i pinjole.

Stavite prepecene kriske patlidzana na lim oblozen papirom za pečenje.
Rasporedite po njima mozzarellu i paradajz, po malo smjese od bosiljka i pinjola, polijte s malo maslinovog ulja i posolite.


Zapecite 7-8 minuta u toploj rerni i poslužite


ORIGINAL RECEPT

No comments:

Post a Comment