Pages

.

Non plus ultra




Mozda izgledaju jednostavno,ali vjerujte mi teba vremena da ih se napravi,ne,nisu komplikovani,samo zahtjevaju strpljenje i paznju!!
Posto sam ih doslijeno pravila po receptu,od Gruvi ,tako cu vam doslijeno i prenijeti recept,da nebi slucajno nesto propustila ,a ona se potrudila i sve je detaljno napisala
.
Ovo je prepis originalnog recepta .

Tijesto
280 g brašna (tip 500)
40 g šećera u prahu
prstohvat soli
250 g putera
3 žumanjka
Pjena
3 bjelanjka
200 g finog kristal šećera
za sastavljanje
marmelada od marelice ili šipka (mora biti kiselkasta)

Priprema
1.Pomiješati brašno, so i šećer u prahu, dodati na listiće izrezan puter i razmrviti ga trljanjem između dlanova. Dodati žumanjke pa zamijestiti tijesto.
2.Od tijesta oblikovati tri loptice i ostaviti ih oko sat vremena u frižideru ili, ako vam se kao meni ne gubi vrijeme, 15ak minuta u zamrzivaču, da se malo stisnu. (Pazite, premekano tijesto se ne može razvijati, a prehladno pri razvijanju puca)
3.Tanko razviti lopticu tijesta na pobrašnjenoj podlozi. Što tanje, to bolje. Tijesto se ne prevrće, pa pazite da se ne zalijepi za podlogu. Okruglom modlicom ili čašicom vaditi kružiće i redati ih direktno na lim (lim ne treba ni mastiti ni brašniti)
4.Za pjenu, u neumućene bjelanjke usuti šećer (u koji se, po želji, može dodati malo vanilin šećera) pa mutiti mikserom. Ako se pjena pravi bez miksera, onda se ne smije koristiti žica, već varjačom kružno mutiti do željene čvrstoće. Pjena NE SMIJE biti previše čvrsta.
5.Na svaki kružić špricom nanijeti “lopticu” pjene. Čvrstoća pjene mora biti takva da na loptici ne ostane “špicasti vrh”, tj. taj vrh treba sam da nestane poslije par sekundi, tako da ostane pravilno oblikovana polulopta.
6.Peći oko 20 minuta na 100°C (pjena mora ostati bijela), pustiti da se ohladi, pa nježno skidati “šeširiće”.
7.Postupak (od 3 do 6) ponoviti sa preostale dvije loptice tijesta, kao i sa četvrtom lopticom koja se napravi od ostataka tijesta. Ostaci tijesta se mogu razvijati više puta, tj. dok god ih ima.

No comments:

Post a Comment