Pages

.

Corba




Corbasto nam prija  ovih dana.
Ponovo sam  pocela raditi(imala sam malo duzu pauzu)pa sam ovih dana  u stalnoj zurbi.
Svi vi koji radite puno radno vrijeme razumijete o cemu pricam,samo eto ja zavrsim kuhanje na poslu ,pa dodem kuci i nastavim dalje...umorim se ,vjerovali ili ne.
Dobro pa je zimski period tako da corbica uvijek spasi gladnu situaciju dok  glavni obrok bude gotov.
Nova sredina zahtjeva puuuno brzih pokreta,svaki obrok treba na vrijeme da izade iz kuhinje,tako da sam samu sebe iznenadila koliko sam fizicki spremna,a psihicki se predam cim dodem kuci..ne trebam vise toliko razmisljati :)
Ima dosta toga preko cega trebam preci i zazmuriti,pokusavam,trudim se da ne kazem nista pogresno.

Evo moje corbice kojom se okrijepi cijela moja porodica...






  Corba od povrca i makarona
(nesto kao Minestrone)

1 lavica luka ili poriluka
1 mrkva
1tikvica
1 krompir
1/2 crvene paprike
(moze i druga boja  ali meni crvena paprika da slatkasti okus i zbog toga je volim)
2 cenja cesnjaka
1celer,zeleni dio
100gr suhog vrata ili pancete
(treba mirisati na dim)
400gr paradajza iz konzerve,moze i svjezi
1 zlicica secera
lovorov list
sol,biber,suhi zacini kao bosiljak ili origano
2 zlice isjeckanog svijezeg persuna
2 litre povrtnog temeljca
50gr sitnih makarona


suhi vrat isjeckati i proprziti da pusti masnocu na koju redom stavljate  na kockice isjeckano svo povrce..prvo luk da zazuti,zatim mrkva,celer,krompir i ostalo povrce..na kraju dodajte tikvicu da se nebi raskuhala,dodajte paradajz,temeljac i pustitte da lagano kuha sve dok povrce ne omekani..pred kraj dodati makaronice i zaciniti.
Poklopiti serpu u kojoj je corba i ostaviti da se mararone skuhaju ,na iskljucenoj ringli...tako se nece prekuhati jer to i ne zelimo !!




Servirati po zelji,ja volim dodati pesto,volim i dobar sir dodati u corbu i sve to uz domace pecivo,glavno jelo vam i ne treba  :)

No comments:

Post a Comment