Ljubitelj sam jela od batata,slatkog krompira.
Volim ga isto kao i bundevu,samo moji nisu odusevljeni pa uvijek pravim kao prilog uz peceno meso ili ribu,kako bi zadovoljila sve.
Slane pitice od povrca i sira
Sastojci
2 zlice maslinog ulja ili 20 gr maslaca
150gr slatkog krompira(batata)
1 cenj cesnjaka
200gr svjezeg kravljeg sira/ili koji imate
3 jaja paradajz -za staviti na vrh
2 zlice parmezana
Priprema
Namazati kalup za mafense,(6 komada)
Na malo maslinovog ulja /maslaca,tko sta voli..proprziti na kockice izrezan slatki krompir(batat),isto tako na kockice izrezanu tokvicu.
Prziti samo da se malo zapece povrce pa dodati protisnuti ili isjeckan cesnjak..pustiti da zamisrisi.
Prohladiti .
Dodati zacine po zalji,sol,biber,morski orascic,ili nesto sto vi volite
U poseboj zdjeli kravlji mladi sir izmutiti da ne bude grudvica.
Dodati jaja,parmezan i sve skupa ponovo izmijesati i sasatviti sa prohladenim povrcem.
odozgo staviti krisku paradajza ili mali paradajz prepoloviti na pola.
Puniti kalup koji smo pripremili i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180C oko 30 minuta.
Posluziti po zelji,da ne kazem predjelo,jelo ili vecera..vi odaberite kada vam je najbolje da jedete ..ja sam imala za rucak uz puno zelene salate od rikole i spinata i malo paradajza.
Jos jedan divan prilog od rize koji mi je jako fin uz ribu sa rostilja ili onako pecenu u tavi.
RIZA S BATATOM
by Vegi56
Potrebno je:
250gr riže
2 žlice ulja
1srednja glavica luka
100 g mesnate dimljene slanine
300gr batata
pola žličice kurkume
pola žlice vegete
na vrh žličice mljevenog đumbira
50 g naribanog omiljenog sira
Priprema:
Na ulju prepržite sitno isjecen luk, proprzite ga da porumeni,zazlati.
Dodajte na kockice nasjeckanu slaninu i poprzite par minita da postane staklasta.
Zatim treba dodati rizu i sve skupa izmijesati i minut-dva prziti.
Na sve to dodajte i batat, oguljen i na kockice nasjecen. I opet 2-3 min. przite uz stalno mjesanje.
Zalijte sve sa 1.5 l vode ili ako imate juhu još bolje samo tada smanjite kolicinu vegete ako vam je juha posoljena.
Smanjite temperu na sporetu i nastavite kuhati na tihoj vatri dok se riza ne skuha,oko 25 minuta.
Dodajte, kurkumu, đumbir i ribani sir,zacine ako nije slano ... promjesajte, pospite sjeckanim persunom i posluzite kao samostalno jelo uz omiljenu salatu ili prilog pecenom pesu ili ribi(to je samo kod mojih muskih)
No comments:
Post a Comment